basta iz snova hero
basta iz snova hero 2

Bašta iz snova

Prava je sreća imati dvorište i uživati u boravku na otvorenom. Kad izađete iz kuće i sa zadovoljstvom se smestite u senci i zelenilu, to su trenuci odmora u koje zaista vredi uložiti trud. Pretvorite sopstveno dvorište u rajski kutak. Kako? Donosimo nekoliko ideja u kojima glina ima glavnu ulogu.

Girl sitting in the grass single family house in the background
© Markus Esser

Lep pogled i zelenilo koje će okružiti kuću, ključni su detalji u kreiranju vaše zelene oaze. Travnjak leti pruža neopisivo zadovoljstvo hodanja po prirodnom tepihu bosih nogu, igranja i valjanja s decom i osećaja svežine za vreme vrućih i sparnih dana dok na njemu sedite. Negovana zelena površina je najbolja prirodna dekoracija i polovina dobro obavljenog posla u uređenju dvorišta. Travu kosite redovno jer je košenje jača, a travnjak čini gustim, zelenim i lepim. Ako želite da zadržite ravnomerno zelenilo travnjaka kad su velike vrućine i za vreme sušnog perioda, ima razloga da postavite sistem za zalivanje. Pre nego što krenete s ulepšavanjem bašte i prolećnim sađenjem biljaka, dobro razmislite gde, šta i kako želite da raste. Ako ne uspevate da zamislite celu sliku dvorišta u glavi, prenesite je na papir i nacrtajte kako bi vaša bašta trebalo da izgleda. Proučite malo ponudu cvećara i raspitajte se o biljkama koje želite da posadite – koliko velike izrastu, kada cvetaju, kako ih treba zalivati i negovati tokom sezone.

Ako imate sobno bilje u saksijama, preko leta ga možete izneti napolje i uklopiti u svoju baštensku oazu. Saksije će se najbolje uklopiti na terasama, balkonima, stepeništu ili u senicama.

Detalji od cigle

Ako nemate mnogo vremena za brigu o cveću, zaustavite svoj izbor na višegodišnjim biljkama koje zahtevaju minimalnu količinu brige. Primule, narcisi i tulipani krasiće dvorište već od prvih toplih dana. Letnje bilje koje nije teško održavati, poput pelargonije, vodenike ili begonije, uneće u vašu baštu čaroliju boja i mirisa. Ukrasno zeleno grmlje i biljke penjačice oplemeniće posebnim šarmom prostor pred ulaznim vratima, oživeće ogradu ili će svojim zelenilom povećati hladovinu bašte.

Dok planirate uređenje dvorišta, budite realni pa izaberite takav dizajn koji vam neće biti teret. Jer lepa i negovana bašta traži redovnu brigu.


Osim zelenila travnjaka i biljaka, razmislite i o dodatnim elementima dekora. Cigla, pločice, drvo, kamen ili šljunak jesu materijali koji će oplemeniti svaku baštu i sačuvati njenu prirodnu lepotu. Cigla kao materijal za uređenje jedan je od najpopularnijih izbora, jer uz samo malo mašte i kreativnog pristupa od nje se može napraviti čudo.


Cigla u uređenju bašte odiše sigurnošću, dovršenošću i toplinom porodičnog stanovanja. Baštenske staze, ogradice, prilazne stepenice i klupice daće vašoj bašti utisak negovanog prostora s naglašenim detaljima. Zid od cigle već sam po sebi izgleda posebno. Ravnomerno naslagane cigle, daju mu određenu simetričnu lepotu koja dodatno može da naglasi prirodno bogatstvo zelenila. Biljke puzavice lako se hvataju za hrapavu površinu grubo obrađene cigle i stvaraju neponovljive kombinacije.

Reference photo private landscaping in Borgloon
Reference photo private landscaping in Borgloon

Boje za karakter i energiju

Kod uređenja baštenskih puteljaka, terasa i otvorenih prostora opekom, mogu se kombinovati veći blokovi opeke, sitniji komadi cigle i keramičke pločice iste ili različitih boja. Za baštenske stazice možete da odaberete stil ravno popločenih površina za šetnju ili da ih lagano zakrivite kako bi cigla pratila prirodno vijugav puteljak. Kod održavanja takvih staza nema puno brige jer cigla nije zahtevan materijal. Ako dođe do oštećenja pojedinih pločica, vrlo lako ćete ih zameniti novim. Klupice na terasi, pod ili niža ograda obložene keramičkim pločicama ili manjom ciglom stvoriće utisak urednosti, topline i klasičnog stila uređenja. Osim toga, ciglom popločani delovi bašte ili dvorišta trajaće godinama jer je opeka kvalitetan, izdržljiv materijal koji ne bledi i ne gubi prvobitan izgled. Tegle i veće posude za baštensko cveće i grmlje, koje su napravljene od gline, svojom terakota bojom doneće neponovljivi šarm Mediterana u vaše dvorište i savršeno se uklopiti uz klasičnu boju opeke. Crveno-braon boja u kombinaciji s letnjim jarkim bojama cvetova i snažnim zelenilom listova stvoriće sliku dvorišta u kojem svaki kutak imaj svoj karakter i energiju. Za veći dekorativni efekat ciglu možete postavljati u različitim smerovima i tako stvarati šaru riblje kosti. Kombinacija s drugim materijalima poput kamena ili betona dodatno će naglasiti njenu strukturu i boju.
Kutak za veća druženja na otvorenom nezamisliv je bez roštilja, a i njega možete da izgradite od cigle. Osim što će izgledati efektno i posebno, takav sač ili roštilj izuzetno drže toplotu i daju vam šarmantan prostor za pokazivanje kulinarskog umeća.

Pogledajte jedno predivno dvorište

Možda i vaše dvorište, uz malo mašte, može da bude ovako uređeno!

new garden with terca from the plant Bramsche, path with flowers

Pročitajte još...

Tri hiše, Slovenija

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška

Mi možemo da vam pomognemo da sagradite željeni objekat!

  • Besplatno savetovanje o izboru materijala
  • Besplatno savetovanje o ugradnji materijala
  • Besplatni proračuni potrebnog materijala

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabavke Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Tehnička podrška

Kako biste lakše odabrali materijale, saznali više o njihovoj ugradnji, kao i dobili besplatnu specifikaciju materijala za vaš objekat, na raspolaganju vam je naš stručni tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a.