tajna boje hero
tajna boje hero 2
tajna boje hero 3

U čemu je tajna dugotrajnosti boje?

Postoje razni izbori u životu. Neki su više a neki manje ispravni, ali kada posmatramo dugoročne investicije, kao što je investicija u dom koji gradite, želimo da ta investicija bude najispravnija moguća i da to ulaganje bude ulaganje u budućnost. Prilikom odabira crepa za krov, potrebno je sagledati puno aspekata. Pre svega, neophodno je da krovna celina bude funkcionalna, stabilna i trajna, kako bi objekat bio zaštićen od spoljašnjih uticaja, odnosno, kako bi krov obavljao svoju primarnu funkciju.

tajna boje

Sem toga, ne možemo a da se ne osvrnemo da je vizuelni momenat veoma važan u današnje vreme. Kada se krov posmatra kao peta fasada, moramo u obzir uzeti da crep koji se bira ne bude samo kvalitetan već i lep. Arhitektura današnjice diktira razne trendove pa tako nailazimo na široku paletu krovnih pokrivača. Glineni crep zbog toga dolazi u prvi plan. Neosporan kvalitet, široka paleta oblika i boj kao i dodatne keramičke i nekeramičke opreme omogućiće vam da ostvarite bilo kakav građevinski poduhvat.

Svako želi da postavljanjem crepa na krov osigura da taj krov izgleda lepo u narednim decenijama. Glineni crep se, zbog načina proizvodnje, idealno uklapa u ove zamisli. Sem otpornosti, funkcionalnosti i kvaliteta, glineni crep nudi paletu boja koja zadovoljava različite želje investitora i arhitekata.

Sam proces proizvodnje glinenog crepa je takav da boja na crepu ne bledi pod uticajem UV zraka i takva je u dugom vremenskom periodu.

Sada ćemo da vam pojasnimo kako je to moguće

Glineni Tondach crep se peče na visokim temperaturama, čak iznad 1000 stepeni. Crep se ne farba veštačkim bojama, već se engobira ili glazira kako bi se dobila paleta boja koju vi kasnije vidite.

Šta je tajna engobiranja i glaziranja?

Engoba je mešavina fino usitnjene gline i oksida koja se pre pečenja samog crepa ravnomerno nanosi na površinu suvog crepa. Engoba se prilikom pečenja na visokim temperaturama potpuno sjedinjuje sa crepom dajući mu lepu i dugotrajnu boju čija je trajnost jednaka trajnosti crepa.

Engoba tako na prirodan način daje boju crepu, bez imalo štetnih materija u potpuno prirodnom procesu proizvodnje.

Proces glaziranja crepa je vrlo sličan, samo se umesto engobe na suvu površinu crepa rastapa zaštitni staklasti sloj – glazura, koja crepu daje predivne sjajne boje.

Na ovaj način se osigurava dugotrajnost boje Tondach glinenog crepa. Dakle, nema veštačkih premaza, boja se ne ispira i otporna je na UV zrake.

Toliko je kompletan proces proizvodnje prirodan, kao i sama sirovina, da se sa krova koji je napravljen od Tondach glinenog crepa bez problema može sakupljati kišnica i dalje upotrebljavati. Nema štetnih sastojaka, nema hemikalija iz boje koje bi ugrozile okolinu i zdravlje ljudi!

tajna boje

Ako svemu dodamo da za glineni Tondach crep možete pronaći i keramičke snegobrane, prodore i ventilacione crepove u istoj boji kao što je i odabrani crep, vaš krov će biti jedna lepa i funkcionalna celina. Uz sve to, dobićete i pisanu Tondach garanciju kako na odabrani crep, tako i na keramičku opremu, od čak 33 godine.

Upravo zbog svega navedenog ne morate imati strah prilikom odabira crnog ili crvenog crepa, oni neće izbledeti, njihova lepota traje decenijama. Vaše je samo da odaberete i pustite mašti na volju.

Pročitajte još...

Tri hiše, Slovenija

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška

Mi možemo da vam pomognemo da sagradite željeni objekat!

  • Besplatno savetovanje o izboru materijala
  • Besplatno savetovanje o ugradnji materijala
  • Besplatni proračuni potrebnog materijala

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabavke Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Tehnička podrška

Kako biste lakše odabrali materijale, saznali više o njihovoj ugradnji, kao i dobili besplatnu specifikaciju materijala za vaš objekat, na raspolaganju vam je naš stručni tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a.