Website article image 1016 x 560 px
© Photo: Thomas Wrede

Dodela Brick Award 22

Proteklih godina su projekti iz celog sveta konkurisali za Brick nagradu i odneli sa sobom pobedu. U dijalogu sa vama: arhitektama i ljubiteljima arhitekture kao i sa kritičarima, želimo da još više ojačamo javni fokus na estetiku i funkcionalnost prostora koji je izrađen od ovog vrhunskog građevinskog materijala. 

Duže od jedne decenije kompanija Wienerberger organizuje internacionalnu dodelu nagrade za izuzetna arhitektonska rešenja na kojima je korišćena opeka. Brick Award je prvi put uručena 2004. godine kako bi se ukazalo na značaj prirodnog materijala od opeke i kako bi se istakli objekti koji su tradicionalni materijal iskoristili na izuzetan, uzbudljiv i moderan način. Projekti koji se prijavljuju za nagradu mogu biti iz bilo kog dela sveta. Takođe, dodela nagrade je nezavisna i projekti sa materijalom od opeke bilo koje kompanije mogu konkurisati!

Kategorije nagrade

Osećajte se kao kod kuće: porodične kuće, spojene porodične kuće i manji projekti za stanovanje visokog arhitektonskog kvaliteta koji doprinose udobnom, zdravom i održivom prostoru za život.

Zajednički život: objekti za život nekoliko porodica, inovativna rezidencijalna rešenja koja uzmaju u obzir trendove i izazove urbanizacije kao što je nedostatak prostora, društveni izazovi i novi koncept življenja.

Zajednički rad: udobne, estetske i funkcionalne komercijalne zgrade, kancelarije i industrijski objekti.

Deljenje javnog prostora: udoban, estetski, funkcionalan školski objekat, zgrade kulture i zdravstvene nege (škole, muzeji, domovi zdravlja), ostali javni prostori i projekti infrastrukture.

Inovativni koncepti gradnje: nov način građenja i upotrebe cigle, korišćenje novih konstrukcija i tehnologija, specijalni radovi sa ciglom, unikatne cigle i novo ukrašavanje.

Nezavisni internacionalni žiri

Žiri koji donosi odluku pobednika Brick Award predstavlja nezavisni i internacionalni kor sastavljen od eksperata, kritičara arhitekture i samih arhitekata. Spektar aplikacija je veliki i ide od zgradnih rešenja koja su koristila klasični blok od glinene opeke, cigle ili koji su glineni crep koristili za pokrivanje krova, kreativno koristili cigle za popločavanje puta ili su koristili keramičke fasadne panele.

Žiri se menja na svake dve godine, odnosno, pri svakom narednom dodeljivanju nagrade. Pri svakom uručivanju dodeljuje se nagrada za pobednika kao i dve Grand Prize nagrade. 50 nominovanih projekata, takođe, biva izloženo u zvaničnoj knjizi Brick nagrade. 2022. će se ova nagrada po deseti put uručiti.

 

Brick Book

Svake dve godine nominovana i pobednička arhitektonska rešenja od cigle su prezentovana u knjizi koja prati samu dodelu nagrade. Pored pobedničkih projekata, u knjizi je dat uvid u još 50 nominovanih projekata. 

 

1920x1280-website-slider-img

Saznaj više!

Saznajte više detalja o Brick Award-u i pratite online prenos dodele nagrade na Brick Award zvaničnom sajtu.

Panel diskusija na temu: Arhitektura – Spajanje prirode i kulture

Ovogodišnji pobednici će biti objavljeni na zvaničnoj Brick Award 22 ceremoniji 9. juna 2022. godine. Na pres-konferenciji i panel diskusiji, koje slede 10. juna, učesnici će podeliti svoje uvide sa Brick Award 22 projekata i diskutovaće na teme kako arhitekte mogu značajno da doprinesu okruženju i gradnji. Ovogodišnju ceremoniju dodele moguće je 9. juna pratiti uživo putem interneta. Online stream će biti dostupan na zvaničnoj internet stranici brickaward.com

 

Panel učesnici:

› Heimo Scheuch, predsednik upravnog odbora Wienerberger AG

› Prof. Dietmar Eberle, osnivač Baumschlager Eberle Architekten, AT

› Emilie Maria Lind Fenhann, arhitektkinja u Mangor & Nagel Architects, DK

› Gregoric, osnivač Dekleva Gregoric Architescts, SI i član Brick Award žirija

Architects working in their office

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienerberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a.