stay cation
Friends sitting together on rooftop terrace with city view in evening light

Stay cation, novi stil odmaranja

Nigde nije tako prijatno kao u sopstvenom domu! Zašto se ne biste priklonili sve popularnijem trendu ‘staycation-a’ i tokom godišnjeg odmora jednostavno ostali kod kuće i uživali u svojoj maloj oazi?

 

Godišnji odmor je oduvek podrazumevao odlazak od kuće na putovanje – na obalu, u planine ili na skijanje. No činjenica je da se najbolje osećamo i najlakše opuštamo u poznatoj sredini, odnosno u sopstvenom domu. Stoga je novi trend ‘staycation-a’ logičan odgovor na izazov drugačijeg i maksimalno relaksirajućeg godišnjeg odmora.

 

Ostati kod kuće, ali u potpuno novim okolnostima, i uživati u čarima sopstvenog doma, uz svakod evno kratko putovanje i otkrivanje zanimljivosti koje se kriju u okolini, postalo je jedan od omiljenih načina provođenja slobodnog vremena i trend koji iz praktičnih i finansijskih razloga ima sve više poklonika. No i kod takve vrste odmora potrebna je dobra organizacija, priprema prostora i pomno planiranje svih željenih aktivnosti.

 

Razmislite zato o stvarima koje ste oduvek hteli da isprobate, o mestima u svom gradu koja još niste posetili ili jednostavno o odmoru bez mobilnog telefona i laptopa, uz dobru knjigu. Sve to možete u toplini svog doma i u vama omiljenom kraju, ali za početak napravite listu prioriteta.

 

 
 

Stay cation

Novi stil odmaranja

Razmislite koje su to stvari koje ste oduvek želeli da isprobate ili mesta koja ste oduvek hteli da posetite a nalaze se u vašoj blizini! Stay cation stil provođenja godišnjeg odmora sve je popularniji u svetu!

PRIPREMITE DOM

Ukoliko i vi želite da isprobate ovaj trend i godišnji odmor provedete u udobnosti sopstvenog doma uz dobro štivo i, u zavisnosti od godišnjeg doba, vatricu iz kamina, neke stvari bi trebalo da pripremite kako biste mogli u potpunosti da se opustite i odmaknete od svakodnevne rutine i uobičajenih obaveza. Za početak, pre odlaska na godišnji odmor predlažemo da u domu stvorite malo drugačiju atmosferu od one na koju ste navikli. Bilo bi dobro da prethodno obavite detaljno čišćenje, jer temeljno očišćen i uređen dom sprečiće vas da tokom odmora počnete radne akcije koje će vas na kraju umoriti, pa ćete zažaliti što ste odlučili da ostanete kod kuće. Ako to možete sebi da priuštite, angažujte osobu koja će očistiti vaš dom umesto vas, zbog čega ćete se dodatno opustiti i uživati kao u hotelu. Pripremite čistu posteljinu i peškire, izvadite udobnu kućnu odeću i omiljeni bademantil, snabdejte se se namirnicama i kozmetikom kako biste što manje odlazili u prodavnicu. S obzirom na finansijsku uštedu koju ovakva vrsta odmora donosi, sad biste mogli sebi da priuštite neke sitnice za dom koje ste oduvek priželjkivali – kao što su, primera radi, nekoliko udobnih jastučića, mali čupav tepih koji ćete položiti u blizini kamina i uživati u vatrici, ćebence od debelog tkanja, mirišljave sveće, nešto kvalitetniju kozmetiku ili one ručno napravljene čokolade koje već dugo planirate da probate. Sada kada znate šta vas čeka kod kuće, jedva čekate da taj odmor napokon i počne.

 

Woman lying on bed in front of brick-built fireplace reading a book

SPA I UMETNOST

Staycation je pravo vreme za mirisne kupke, opuštajuće masaže, pedikir i čišćenje lica. Napunite kadu i u vodu dodajte malo kozjeg mleka i latice ruže pa uživajte poput Kleopatre. Po izlasku stopala istrljajte mešavinom kokosovog ulja, krupne soli i smeđeg šećera, a na lice stavite hranljivu masku. Naručite masažu u sopstvenom domu. Boravak kod kuće je idealno vreme da se posvetite ljubavi prema umetnosti, bilo da se radi o slikarstvu, poeziji, muzici ili filmu. Osim što ste u prilici da prošetate gradom i neometano uživate u muzejima i pozorišnim ili muzičkim priredbama, sad je prilika da se i okušate u nekoj umetničkoj aktivnosti. Uzmite četkicu u ruke, oprobajte se u sviranju gitare ili organizujte svoj filmski festival i još jednom pogledajte omiljene crno-bele klasike. Pronađite svoju omiljenu umetničku aktivnost, informišite se o ponudi i događanjima u sredini u kojoj živite i snabdite se svim potrebnim za kreativan odmor.

 

Lifestyle

3... 4... SAD!

Staycation može da bude i te kako aktivan. Neka vaš dom bude polazna tačka svakodnevnih aktivnosti, mesto na kojem ćete napuniti baterije za dolazeći dan prepun događanja. Uživajte u kafi i doručku na balkonu i potom se uputite van kuće, a dom neka bude vaše poslednje odredište u kojem ćete se opustiti uz meditaciju ili jogu nakon uzbudljivog dana na svežem vazduhu. Ovakav odmor je savršena prilika da biciklom istražite sve lepote vašeg grada ili da se popnete na obližnje brdo i pročistite pluća mirisima borovih iglica i šarenog cveća, ili da se pak oprobate u nečem novom i oslobodite straha u adrenalinskoj avanturi poput zip line-a. Proučite koje aktivnosti nudi vaš zavičaj i provedite odmor aktivno.