wabi sabi

Savršenstvo u nesavršenosti

Savremen način života od nas sve više traži da dajemo samo najbolje od sebe, vrlo često pred sebe postavljamo nemoguće zahteve i očekujemo samo najbolji rezultat. Sve to može biti izrazito stresno, ali stanovnici Japana imaju odgovor na zahteve savremenog života.

Jednostavnost, minimalizam, prolaznost samo su neki od motiva koji stoje iza japanske filozofije wabi-sabi. Umesto da težimo savršenstvu i perfekcionizmu, misao vodilja je da prihvatimo nesavršenost okoline u kojoj živimo i iskoristimo ono najbolje što ona pruža. Ova filozofija Japancima je poznata već vekovima, a sada pomalo osvaja i zapadni svet kojem nudi kontrast. I dok živimo u uverenju da je lepo ono što je simetrično, proporcionalno, celo, wabi-sabi nas uči da je lepota u nesavršenostima, jednostavnosti i da nešto staro ne mora nužno značiti i ružno. 

wabi-sabi uredjenje

 

ZAČECI U ZEN BUDIZMU

Složenica dolazi od reči “wabi“ koja znači rustična jednostavnost, potcenjena elegancija i “sabi“ koja znači uživati u nesavršenom.  Wabi-sabi svoje poreklo vuče iz budizma, preciznije zen budizma koji se temelji na načelu jednostavnosti i spontanosti, kao i u ceremoniji čaja.

Kako bi se došlo do wabi-sabija, potrebno je slediti sedam estetskih principa – kanso (jednostavnost), fukinsei (asimetričnost), shibumi (lepota potcenjenog), shizen (jednostavnost bez pretvaranja), yugen (suptilna gracioznost), datsuzoku (sloboda) i seijaku (smirenost). Legenda kaže kako je wabi-sabi usavršio Sen no Rikyu koji je hteo da nauči složeni set pravila ceremonije čaja. Kao test, njegov učitelj Takeeno Joo tražio je da Rikyu uredi njegov vrt. Mladić je do najsitnijih detalja očistio vrt, počupao korov i doveo ga do savršenstva. Nakon pomnog proučavanja svog rada, pre predstavljanja vrta učitelju protresao je granu trešnje pa su se latice lagano rasule po tlu. Upravo u tome leži smisao wabi-sabija. On od 15. veka sve više postaje odgovor na bogatu estetiku, raskošne materijale i ukrase. Lepota wabi-sabija je u malim nesavršenostima i autentičnosti. 

Prijavi se za proračun materijala

Saznaj šta ti treba za kvalitetnu gradnju

Zatraži uzorak

Uveri se u kvalitet naših proizvoda

Isprobaj kalkulatore

Okvirna količina materijala je na par klikova od tebe

ESTETIKA JEDNOSTAVNOSTI

Iako se primarno odnosi na način života, wabi-sabi se kao estetika može primeniti i na umetnost, enterijere i eksterijere. Jedan od lepih primera ove filozofije je haiku poezija. Ukoliko pratite trendove, sigurno ste uočili šoljice, tanjire, vaze i drugo posuđe ukrašeno zlatnim linijama. Reč je o japanskoj veštini kintsugi koja podrazumeva da se oštećenja na posuđu ne sakrivaju već ističu. Tako Japanci razbijeno posuđe ponovno lepe, a spojeve naglašavaju zlatnom bojom kako bi se istakla njegova lepota. Kako ističu, vrednost takve posude nije u samoj posudi, već značenju koje ona ima za nas. Može se raditi o nečemu što smo nasledili, dobili od drage osobe ili kupili na dalekom putovanju. Posuda sa istaknutim oštećenjima tako pokazuje sentimentalnu vrednost koju nam predstavlja. Ova filozofija je savršen način uređenja prostora, posebno ako imate ograničen budžet. Zaboravite na kupovinu skupocenog nameštaja, savršeno okrečene zidove i sterilnost prostora. Nejednako okrečeni zidovi, ormari na kojima se vide tragovi upotrebe, cigla koja ima rustičnu površinu savršen su deo wabi-sabija.

 

 

RS_Lifestyle_zidodcigle1

RETRO NEODOLJIVO

Wabi-sabi ne treba mešati sa loše uređenim prostorijama. Nesavršenost je rezultat upotrebe ili dizajna, a ne nemarnosti. Zaboravite na savršeno uređen dom i veštačke materijale. Wabi-sabi teži prirodnim materijalima, starom namještaju i ručno rađenim predmetima. Osim što će se estetski bolje uklopiti u rustičnost cigle, prirodni materijali lepše stare i dobijaju lep retro izgled tokom vremena.

Pročitajte još...

Tri hiše, Slovenija

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška

Mi možemo da vam pomognemo da sagradite željeni objekat!

  • Besplatno savetovanje o izboru materijala
  • Besplatno savetovanje o ugradnji materijala
  • Besplatni proračuni potrebnog materijala

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabavke Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Tehnička podrška

Kako biste lakše odabrali materijale, saznali više o njihovoj ugradnji, kao i dobili besplatnu specifikaciju materijala za vaš objekat, na raspolaganju vam je naš stručni tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a.