kvadrati hero
© Ionut Macri
kvadrati hero 2
© Markus Esser

Porodica i kvadrati

Stanovanje je jedna od osnovnih potreba ljudskog bića. Dom predstavlja utočište i sklonište koje nam daje osećaj sigurnosti. Dom postaje prostor sa ličnim pečatom u kojem zadovoljavamo svoje psihičke i fizičke potrebe.

Man and woman celebrating their future home inside building shell
© Ionut Macri

Mi nismo savremeni nomadi koji se lako sele iz grada u grad. Kad se jednom skrasimo, vežemo se za mesto i u njega ulažemo puno emocija.

Porodica doživljava promene. Planirate život u paru, potom dolaze prinove, potrebe se menjaju. Deca odrastaju, osamostaljuju se, odlaze. Vraćate se životu u paru, možda u previše kvadrata. Ili prepuštate detetu svoj dom i nalazite ekonomičnije rešenje.

Stambeni prostor prati dinamiku života. Pred njim se postavljaju zahtevi fleksibilnosti i prilagođavanja porodičnim potrebama. Ali, koliko je zaista prostora potrebno porodici za komforno stanovanje? Kako se stambeni prostor prilagođava životnim ciklusima svojih stanara? Kako postići da se svi ukućani osećaju prijatno?        

STANOVANJE PO MERI


Osećaj zadovoljstva u sopstvenom domu stvaramo oblikujući prostor po svojoj meri. Taj prostor mora zadovoljiti naše potrebe za odmorom, opuštanjem, spavanjem, obrocima, radom, učenjem, društvenim aktivnostima.    

Garsonjera namenjena stanovanju jedne osobe ili jednosobni stan za dve sve ove potrebe mora osigurati unutar jedne prostorije, neto površine cca 20 – 25 m². Uz nju treba dodati ulazni prostor (cca 3 m²), kupatilo (4 – 6 m²) i kuhinju (4 – 5 m²) koja u garsonijeri može biti organizovana  u ulaznom prostoru, a u jednosobnom stanu izdvojena u zasebnu prostoriju ili dodata unutar dnevnog boravka. Kad dođu deca i porodica se proširi, ove kvadrature nisu dovoljne pa treba razmišljati o nekim drugim rešenjima. Kod nas se i dnevni boravak, zajedno sa spavaćim sobama, računa kao soba pa je za dolazak prinove potreban jednoiposobni ili dvosobni stan. To znači da roditelji spavaju u dnevnom boravku. Jedno dete može se smestiti u “pola” sobe veličine cca 8 m², a dvoje u čitavoj od 10 m². Da bi stanovanje bilo što udobnije, i roditeljima treba dodeliti spavaću sobu. Svako dete više traži još pola sobe više, tj. dvoje dece istog pola dele dodatnih 10 m². Tako dobijamo dvoiposobne, trosobne, troiposobne itd. stanove. Spavaća soba veličine 10 m² jedva može zadovoljiti potrebe smeštaja dvostrukog kreveta, dovoljne dužine ormara, a negde mora doći krevetac za bebu, možda i mali radni sto. Bilo bi udobnije da je soba veličine 13 – 15 m².

Povećanjem broja ukućana raste i veličina dnevnog boravka, trpezarije i broj kupatila. Za mir u kući javlja se potreba za podelom stambenog prostora na aktivni dnevni deo – boravak, trpezarija, kuhinja i intimni spavaći deo – roditeljska i dečije sobe sa kupatilima.

Parents measuring children's height
© Ionut Macri
Prijavi se za proračun materijala

Saznaj šta ti treba za kvalitetnu gradnju

Zatraži uzorak

Uveri se u kvalitet naših proizvoda

Isprobaj kalkulatore

Okvirna količina materijala je na par klikova od tebe

REŠENJA ZA MANJAK KVADRATA

          
Rešavanje stambenog pitanja mnogima je najveća životna investicija, bilo da ste odlučili da kupite stan, gradite porodičnu kuću, rekonstruišete ili adaptirate kupljenu, odnosno nasleđenu nekretninu.

Veličinu stambenog prostora najčešće određuju finansijske mogućnosti. Mali stanovi pravi su izazov. Iz, na oko nerešivih problema, stvaraju se kreativni enterijeri. Uz to idu prednosti – lakše održavanje, manji režijski troškovi. Dobro planiranje, kvalitetna organizacija, funkcionalnost, praktičnost i trikovi u oblikovanju stvoriće prijatnu atmosferu doma. Šta se sve može napraviti? Otvorena površina, kojim se trpezarija, kuhinja i dnevni boravak, možda i mali radni kutak povezuju u jedinstveni dnevni prostor, predstavlja savremeni koncept života. Porodica se okuplja i provodi slobodno vreme zajedno u različitim aktivnostima. Svi su uključeni i lako komuniciraju. Povezivanjem sadržaja u open space dobija se utisak veće prostornosti. Uređenje je fleksibilno. Različite funkcije mogu se preklapati i proširiti. Trpezarijski sto se razvlači, dodaju se stolice na sklapanje, grupa za sedenje u boravku se povećava po potrebi.    Planiranje ormara u ulaznom delu, hodnicima i sobama spada u borbu za svaki centimetar korisnog prostora za odlaganje.

VIZUELNO POVEĆAJTE PROSTOR


Knjige, umetnički predmeti, male porodične dragocenosti, fino posuđe ili vredne zbirke koje nose posebnost svojih stanara treba smestiti na police u dnevnom boravku. Sve ono što ne želimo izložiti, a rado bismo pronašli kad nam treba (npr. dokumente) svoje će mesto naći u ormarićima i komodama.

Postoje mali trikovi za vizualno povećanje prostora izborom boja i materijala. Bela boja i svetli tonovi primereniji su za male stanove jer reflektuju dnevno svetlo i raspršuju ga u prostor što stvara efekat prozračnosti. Ako se želite igrati bojama, naglasite jedan zid, ali neka bude u hladnom tonu. Svojoj umerenoj paleti tonova dodajte prirodni materijal – drvo koje će oplemeniti prostor. Nemojte mali stan opteretiti sa previše nameštaja i suvišnih detalja jer tako stvarate vizuelni nered. Grupu za sedenje postavite na tepih koji će dodatno otvoriti prostor. Postavite ogledala u ulazu, kupatilu i svim malim prostorijama, pogotovo ako su bez prirodnog svetla. Ona će dati privid veće kvadrature.

Veća visina prostorija u starim stanovima i potkrovljima omogućuje organizovanje sadržaja u visinu. Na nižem nivou odvijaju se dnevne aktivnosti, a na delu površine može se napraviti galerija za spavanje, kućna biblioteka ili radni prostor. Vizuelno povezivanje prostora po vertikali donosi veliku atraktivnost.

Pročitajte još...

Tri hiše, Slovenija

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška

Mi možemo da vam pomognemo da sagradite željeni objekat!

  • Besplatno savetovanje o izboru materijala
  • Besplatno savetovanje o ugradnji materijala
  • Besplatni proračuni potrebnog materijala

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabavke Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Tehnička podrška

Kako biste lakše odabrali materijale, saznali više o njihovoj ugradnji, kao i dobili besplatnu specifikaciju materijala za vaš objekat, na raspolaganju vam je naš stručni tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a.