kuhinje u potkrovlju

Moja savršena kuhinja u potkrovlju

Kada pričamo o kuhinjama u potkrovlju nameće se niz pitanja, kako da se pametno iskoristi prostor koji imamo na raspolaganju, kako da obezbedimo dovoljno svetlosti, kako da pametno dekorišemo, kao i koje biljke nam mogu oplemeniti prostor.

Kuhinja je jedna od prostorija u domu u kojoj se manje-više provodi najveći deo dana. Tu nastaje magija, uspomene koje nas prate kroz ceo život. Svako od nas može da se priseti prijatnih mirisa koji dopiru iz kuhinje baka i majki. Kuhinje čuvaju tradiciju, najlepše recepte za mirisne kolače i uspomene na lepe trenutke u životu.

Ukoliko živite u potkrovlju, sigurno i vi želite da vaša kuhinja bude riznica prelepih momenata za vas i vašu decu. Kuhinje u potkrovlju imaju neku posebnu čar, drugačije su, nisu standardne i nude niz različitih mogućnosti za ulepševanje celokupnog prostora. Posebno su zanimljive „open concept“ kuhinje koje su spojene sa trpezarijom ili dnevnim boravkom. 

Praktični kuhinjski elementi

Ukoliko se vaša kuhinja nalazi u potkrovlju, sigurni smo da ste svesni da postoji verovatnoća da u prvom mahu nećete imati jednako prostora kao u kuhinjama koje nisu u potkrovlju, odnosno nalaze se u prostorijama bez kosina. Ukoliko ne planirate dobro raspored kuhinjskih delova, velika je verovatnoća da ćete imati puno neiskorišćenog prostora i manjka mesta za odlaganje.

Ukoliko niste u mogućnosti da naručite kuhinju po meri, gde bi se iskoristio svaki milimetar prostora, preporučujemo da u kosinama i mestima gde standardni elementi ne mogu da se postave, eksperimentišete policama koje čak i sami možete napraviti. Praktične drvene police koje možete okačiti u tim nepristupačnim delovima, idealne su za čuvanje začina, kuvara ili ukrasnih figurica.

Ono što je zanimljivo kod kuhinja u potkrovlju jeste da imate potpunu slobodu kada je gornji deo kuhinje u pitanju. Sve modernije su otvorene viseće police na koje možete da smestite bukvalno sve što vam je neophodno. Na njima možete držati i razno začinsko bilje u saksijama. Obzirom da je njemu potrebno dosta svetlosti, važno je da obratite pažnju da krovni prozori koje ćete ugrađivati na svoj krov budu što bliže kuhinji. Ovo nije važno samo zbog optimalne količine svetlosti za biljke, već je vrlo važno i za vaše svakodnevno raspoloženje, jer je dobro poznati da prirodna svetlost utiče na raspoloženje svakog čoveka vrlo pozitivno.

Kitchen renovation woith brick slips in Tampere, Finland, rustica oul leerne
Girl with fresh herbs in garden facing camera
© Markus Esser

SVETLOST I SVEŽ VAZDUH

Svako od nas uživa da kuva u kuhinjama koje su okupane prirodnim zracima sunca. Kada ne morate da koristite veštačko osvetljenje, štedite energiju, pozitivno utičete na prirodno okruženje i stvarate prijatan ambijent.

Druga važna stvar je svež vazduh. U kuhinjama ima puno isparenja i vlage. Koliko god upotrebljavamo aspiratore ili prečistače vazduha, prirodan izvod svežeg vazduha je neprikosnoven. Ugradnjom kvalitetnih krovnih prozora koji su pogodni za prostorije sa jačim kocentracijama vlage (kao što su kuhinje i kupatila) obezbeđujete dobru regulaciju mikro klime u tim prostorijama, svež vazduh i kvalitetniji život svakog dana.

Ovo izuzetno pozitivno utiče na vaše zdravlje!

BILJKE KOJE VOLE POTKROVLJE

Novi „must have“ trend u kulinarstvu i uređenju kuhinja su svakako začinske biljke, koje sem što će lepo ukrasiti vašu kuhinju, učiniće vaša jela veličanstvenim. Ne može se uporediti ni jedno jelo za koje se koristi svež začin od onih kod kojih to nije slučaj. Arome su potpuno drugačije.

Ove biljke mogu vrlo lepo da uspevaju u kuhinjama u potkrovlju, naravno, ukoliko im obezbedite dovoljno dnevne svetlosti za normalan opstanak. U tamnim i vlažnim kuhinjama ne možete očekivati uspeh na polju gajenja bilja. Upravo zbog toga su kuhinje u potkrovlju koje imaju adekvatne krovne prozore odlično mesto da se oprobate u gajenju začinskog bilja.

EKSPERIMENTIŠITE BOJAMA I MATERIJALIMA                    

Kada uređujete kuhinju u potkrovlju, imate potpunu slobodu kada je izbor boja u pitanju. Svakako da su svetle nijanse uvek pravi izbor jer je dobro poznato da bela boja vizuelno doprinosi svetlini prostora. Takođe, žuta i svetlo zelena su dobar izbor.

Boja nameštaja se takođe lako može odabrati. Možete eksperimentisati i sa kombinacijom mat i sjajnih površina zbog same refleksije svetlosti pri čemu možete postići odlične vizuelne rezultate.

Najnoviji trendovi kažu da je cigla savršen izbor za potkrovlja. Daje taj mondenski izgled potkrovlju a savršeno se uklapa i u industrijski dizajn kompletnog potkrovlja.

 

MIKS TRADICIJE I MODERNIZNA

Napravite zanimljivu kombinaciju modernog i tradicionalnog. Na police poređajte kuvare koje ste nasledili od roditelja ili baka, upotpunite modernim tanjirima i kuhinjskim aparatima. Pastelne boje kuhinjskih aparata su već uveliko trend i daju velike mogućnosti kada je kombinacija stilova u pitanju.

 

Mogućnosti uređenja kuhinja u potkrovlju su izuzetno velike, ali naravno, osnov prijatnog života se ne sme izostaviti, a to je dovoljna količina prirodnog svetla i dovoljna količina svežeg vazduha u kuhinji. Pre svega moramo misliti na zdravlje svih ukućana a nakon toga možemo da se posvetimo stvaranju kuhinje kao iz bajke.

 

Tražite inspiraciju za svoje potkrovlje? Uživajte u inspirativnim fotografijama koje će vam pomoći da osmislite svoj kutak u potkrovlju u kom će sunčeva svetlost podsticati produktivnost!

Kako odabrati idealan model prozora?

Comfort, Project, Energy+ ili SmartPro?

Saznajte više o svim modelima Tondach krovnih prozora i prepoznajte najbolje rešenje za vas!

 

Lifestyle image

Pošaljite nam upit za ponudu!

Ukoliko biste želeli da za svoje potkrovlje odaberete Tondach krovni prozor, javite nam se da vam pomognemo! Naš prodajni tim će vas vrlo brzo kontaktirati.

Pročitajte još...

Tri hiše, Slovenija

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška

Mi možemo da vam pomognemo da sagradite željeni objekat!

  • Besplatno savetovanje o izboru materijala
  • Besplatno savetovanje o ugradnji materijala
  • Besplatni proračuni potrebnog materijala

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabavke Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Tehnička podrška

Kako biste lakše odabrali materijale, saznali više o njihovoj ugradnji, kao i dobili besplatnu specifikaciju materijala za vaš objekat, na raspolaganju vam je naš stručni tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a.