sobne biljke u potkrovlju

Kako da održavate sobne biljke u potkrovlju

Sobne biljke svakom životnom prostoru daju posebnu čar. U zavisnosti od veličine prostorije i položaja nameštaja, sobne biljke mogu doprineti prijatnijoj atmosferi, svežijem vazduhu i osećaju da ste okruženi prirodom.
U narednih nekoliko pasusa donosimo neke savete o održavanju biljaka u potkrovlju. Naravno, isto se odnosi i na životni prostor koji nije u potkrovlju.

Iako potkrovlje doživljavamo kao mračan i manje funkcionalan deo kuće, to ne mora biti tako. Sa dobrim izvorom svetlosti, potkrovlja postaju predivne i praktične prostorije koje možete dekorisati sobnim biljkama.  Uređenje potkrovlja ponekad zna da predstavlja izazov, ali dodatni prostor za život svakako nije na odmet nijednom domu. Zato su kuće sa uređenim potkrovljem idealne za veće porodice.

Svakoj prostoriji je preko potreban prirodni izvor svetlosti, te su krovni prozori u potkrovlju obavezni. Tondach linija krovnih prozora pruža raznolik izbor kada su u pitanju modeli i dimenzije. Kompletnu ponudu možete pogledati OVDE.

Gde je najbolje postaviti saksije u potkrovlju?

 

 

 

Sobne biljke su jedan od bitnih delova uređenja doma i zajedničkih prostorija. Njihova funkcija nije samo estetska, jer je dobro poznato da biljke utiču na poboljšanje vazduha u zatvorenim prostorijama. Prostori oplemenjeni sobnim biljkama odaju svežinu, pružaju kontakt sa prirodom i spoljašnim svetom čak i kada smo u toplini svoga doma.

 

Baš zbog toga od velike je važnosti kako ćete održavati biljke koje su u potkrovlju. Sobnim biljkama će najviše prijati svetli kutak mansarde. Kada uređujete potkrovlje i postavljate saksije sa biljkama obratite pažnju i pod kojim je uglom vaš krovni prozor. Na taj način ćete lako odrediti gde u toku dana svetlost pada i gde će vaše biljke biti u punom sjaju. 

saksije u potkrovlju
Plants in loft

Koje biljke su idealan izbor za potkrovlja?

Decoration loft 2021

Sukulenti su odličan izbor za potkrovlja!

Ovo su biljke koje su navikle na suva i osunčana staništa. Baš zato su idealne za postavljanje ispod krovnih prozora potkrovlja. U jednoj žardinjeri možete dodati nekoliko biljnih vrsta i napraviti šarenolik kolaž biljaka koje ne zahtevaju puno pažnje. Dovoljno je da budu postavljene na mesto sa puno prirodne svetlosti. Agave, različite vrste kaktusa, čuvarkuća ili mediteranski kameni cvet uživaće u vašem potkrovlju.

Sa Čuvarkućom smo svi upoznati i njen uzgoj je relativno lak. Možete je presaditi iz njenih podmladaka i postaviti u tegle ili saksije. Kako se biljka bude razvijala, treba pratiti kada je vreme za rasađivanje. Tavan sa stalnim izvorom svetlosti joj može biti udoban dom.

Još jedna popularna sobna biljka iz grupe sukulenti je Aloe Vera. Osim dekorativne namene, ovo je izuzetno praktična biljka jer su njeni listovi puni hranljivih i lekovitih svojstava. Bilo da je koristite u ishrani, bilo kao eliksir za lice – njena moć je velika. Velika prednost jeste i to što može da uspeva kao sobna biljka. Aloe Vera daje najbolje razultate kada je izložena svakodnevnoj sunčevoj svetlosti. Prozori potkrovlja će joj omogućiti željene uslove za razvoj i rast.

Dracena na osvetljenom tavanu trajaće godinama

Drugi naziv ove biljke jeste Ženski zmaj i Zmajevo drvo. Za njenu popularnost postoji više razloga. Dracena spada u sobne biljke koje prečišćavaju vazduh. Kada je u pitanju njeno održavanje, za nju je neophodno mnogo prirodne svetlosti. I potkrovlje može biti upotpunjeno Dracenom, ako je ona postavljena u osunčani deo. Odličan prostor za Zmajevo drvo jeste ispod samog krovnog prozora ili na uglu pod kojim najduže padaju sunčevi zraci.

Zlatna puzavica odlična za prečišćavanje vazduha!

Zlatna puzavica, poznata i kao Đavolji bršljan, popularan je izbor za sobnu biljku. Njeno održavanje je relativno lako. Osim žardinjere potreban joj je i prostor za širenje. Kao i svaka puzavica, najbolje je kada ima zid ili dodate saksijske merdevine za dalji rast. Može biti postavljena u senoviti deo tavana. Ona je odlična za tavan čiji krovni prozori imaju i praktične zastore. Ceo asortiman spoljnih tendi i unutrašnjih zastora možete videti OVDE!

Bilo da se odlučite za neku vrstu kaktusa, agava i čuvarkuća, ili Dracenu i Zlatnu puzavicu, možete biti uvereni da će im u vašem osvetljenom potkrovlju biti odlično!

Kako odabrati idealan model prozora?

Comfort, Project, Energy+ ili SmartPro?

Saznajte više o svim modelima Tondach krovnih prozora i prepoznajte najbolje rešenje za vas!

 

Lifestyle image

Pošaljite nam upit za ponudu!

Ukoliko biste želeli da za svoje potkrovlje odaberete Tondach krovni prozor, javite nam se da vam pomognemo! Naš prodajni tim će vas vrlo brzo kontaktirati.

Pročitajte još...

Tri hiše, Slovenija

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška

Mi možemo da vam pomognemo da sagradite željeni objekat!

  • Besplatno savetovanje o izboru materijala
  • Besplatno savetovanje o ugradnji materijala
  • Besplatni proračuni potrebnog materijala

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabavke Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Tehnička podrška

Kako biste lakše odabrali materijale, saznali više o njihovoj ugradnji, kao i dobili besplatnu specifikaciju materijala za vaš objekat, na raspolaganju vam je naš stručni tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a.