Koja je prava boja crepa za vaš krov

Sve što niste znali o biber crepu

Kada govorimo o kvalitetnom glinenom crepu, jedna od prvih asocijacija nam je biber crep. Ova vrsta crepa ima jedinstven oblik i karakteristična je za tradicionalnu arhitekturu Centralne Evrope. Da li ste se ikad zapitali odakle  naziv ovom crepu? Ili možda od kada se koristi u pokrivanju krovova i koje su monumentalne građevine pokrivene njime? Na sva ova pitanja, kao i na mnoga druga vam odgovaramo u nastavku teksta.
 

Koja je prava boja crepa za vaš krov

Koje su najranije građevine pokrivene biber crepom?

Postoje indikacije da su zgrade iz XIV veka u nemačkom gradu Nirnbergu pokrivane biber crepom. Zidine koje okružuju stari grad, kao i krov Nirnberške tvrđave pokriveni su biber crepom. U blizini samog grada nalazio se i površinski kop pored koga su cigle i crep od gline pravljeni. Od tada polako biber crep postaje dominantan izbor za pokrivanje kuća. Pre toga je korišćen oblik crepa koji je nasleđen još od starih Rimljana, a u Nemačkoj je bio poznat kao Monch und Nonne crep (ili Klosterziegel). 

Kako je biber crep dobio ime?

Biber crep je karakterističan po svom obliku, po kome je i dobio ime. Njegov ravan oblik sa polukružnim završetkom podseća na rep dabra. Baš to je i bila analogija kada je crep dobijao ime. Prevedeno sa nemačkog,  reč biber označava dabra. Pun naziv ovog crepa je biberschwanz, odnosno, dabrov rep. Slaganje ovog crepa podseća i na riblju ili zmajevu krljušt i ima jedinstven i prepoznatljiv izgled.

Kako se pravi i postavlja biber crep?

Biber crep predstavlja vučeni glineni crep. Pokrivanje krova tradicionalnim biber crepom postiže se duplim, odnosno, krunskim pokrivanjem. Ovim načinom postavljanja biber crepa na krov se dobija oblik krljušti ribe.

Vučeni Biberfalc crep oblikom i izgledom kada je postavljen na krovne ravni podseća na klasičan biber, ali su mu konstrukcija i postavljanje nešto drugačiji. Svaki Biberfalc crep se može preklapati na pero i žleb susedno postavljenog crepa. Ovi modeli se jednostruko postavljaju i na taj način je sa manjim brojem komada crepa kompletan krov pokriven.

 

Sve što niste znali o biber crepu
Vizitorski centar Golubački grad pokriven je biberfalc crepom
Vinarija Zvonko Bogdan Srbija
Vinariju Zvonko Bogdan krasi naš biber crep!

 

Gde se sve tradicionalno biber crep koristi?

 

Biber crep je nastao u Nemačkoj. Posebno je rasprostranjen u južnim i istočnim delovima Nemačke, dok je u Zapadnoj Nemačkoj manje krovova pokrivenih biber crepom. Uticaj tradicionalne arhitekture na jugu i istoku Nemačke preneo se i na susedne države. Na jugoistoku Austrije prepoznatljive monumentalne građevine Graca pokrivene su ovim crepom. U našim krajevima biber crep je zastupljen na severu države, pre svega, u Vojvodini. Biber crep se tradicionalno koristio u građevinama koje su nastajale tokom Austro-Ugarske monarhije. Najlepše primere kako biber crep doprinosi celokupnom izgledu građevine možemo videti na dvorcima i starim kućama Vojvodine. Kako bi se uklopila u tradicionalnu arhitekturu našeg severa, sa klasičnim Tondach biber crepom je pokrivena i Vinarija Zvonko Bogdan. Prirodni tonovi glinenog biber crepa prošarani su i sa biberom koji poseduje tamnozelenu engobu. Sve fotografije ovog pitoresknog zdanja možete pogledati OVDE.

Pročitajte još...

Tri hiše, Slovenija

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška

Mi možemo da vam pomognemo da sagradite željeni objekat!

  • Besplatno savetovanje o izboru materijala
  • Besplatno savetovanje o ugradnji materijala
  • Besplatni proračuni potrebnog materijala

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabavke Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Tehnička podrška

Kako biste lakše odabrali materijale, saznali više o njihovoj ugradnji, kao i dobili besplatnu specifikaciju materijala za vaš objekat, na raspolaganju vam je naš stručni tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a.