Koja je prava boja crepa za vaš krov

Oblik krova: nagibi kosih krovova

Svaki krov ima par zadataka koje treba da ispuni. Pre svega, mora da bude adekvatna zaštita od vremenskih nepogoda  - atmosferskih padavina (kiše, snega, grada) i vetra. Krov nije tu samo da zaštiti potkrovlje, već ceo enterijer  vašeg doma. Zato je od velike važnosti da obratite pažnju na to koji crep postavljate ali i pod kojim će se nagibom krovne ravni postavljati. 
 

Koja je prava boja crepa za vaš krov

Continental 9 crep

Veliki formati crepa pogodni su i za male nagibe krovova koji su sve češći izbor u modernoj gradnji. Novi Continental 9 crep je upravo zato pogodan i za ove vrste krovova. Njegove ravne linije, veliki format i lako postavljanje učinili su ga izborom broj 1 kod različitih građevinskih stilova.

U nastavku teksta vas upoznajemo sa svim tipovima kosih krovova. Na sam izgled krova utiče više faktora. Funkcionalnost oblika dolazi do izražaja u zavisnosti u kom podneblju se objekat gradi i od kakvih vremenskih uslova treba da vas najviše čuva. Dizajn i stil kome kuća teži takođe su  određujući faktor oblika krova.

Kosi krovovi

Krovni pokrivači koji su postavljeni na nagibe veće od 10° predstavljaju kose krovove. Po oštrini ugla koji krovne ravni formiraju, kosi krovovi se dele na one sa strmim nagibom, umerenim i blagim nagibom. U odnosu na to koliko krovnih ravni objekat poseduje, kosi krovovi se dele na jednovodne (strehe), dvovodne, trovodne, četvorovodne i viševodne. Za okvirni proračun potrebnog materijala za ove tipove kosih krovova možete koristiti naše kalkulatore – pristupite kalkulatorima OVDE

Strmi nagib krova

Među strme nagibe krova smatraju se svi oni koji koji su postavljeni pod uglom većim od 30°. Podneblja koja tokom godine imaju mnogo padavina, pre svega, tokom zime puno snega, zahtevaju kose krovove. Kosi krovovi koji imaju postavljene snegobrane na optimalan način se čuvaju od snega jer se on ravnomerno topi i pod uglom lakše spada sa samog krovnog pokrivača. 

Umereni nagib krova

Umereni nagib krova predstavlja svaki krov koji je postavljen pod uglom od 20° do 30°.  Objekti koji se grade u mestima koja su vetrovita najčešće poseduju krov umerenog nagiba. Priobalna i generalno primorska mesta su poznata po jakim strujanjima vetra, te je u tim krajevima izuzetno važno kako da vetar ne utiče na krovni pokrivač. Kod izgradnje kuća u vetrovitim područjima dobro je i dodatno obezbediti crep na krovu. Zato je najbolje koristiti kopče protiv nevremena.

Blagi nagib krova

Podneblja koja imaju umerenu klimu, bez velikih snežnih nanosa i bez vetra su najčešće imaju  krovove sa blagim nagibom. Za blag krovni nagib se smatra svaki krov koji je postavljen pod uglom od 10° do 20°.  Novi Continental crep je pogodan za postavljanje i na krovove koji imaju nagib samo 10° sa odgovarajućom potkonstrukcijom. Osim što je moguće postavljanje na krovove sa blagim kosinama, veliki format omogućava i bržu aplikaciju na krov – a utrošak materijala je 9 komada po m2. Od brze i lake postavke, do izdrživog i postojanog krova – novi Continental 9 crep predstavlja dugoročno rešenje za vaš krov.

Na našem podneblju zastupljena su sva tri tipa kosih krovova. Nešto ređe se susrećemo sa ravnim krovovima kada su u pitanju porodične kuće – dok je u izgradnji poslovnih i stambenih objekata i ovaj vid krova čest.

Pročitajte još...

Tri hiše, Slovenija

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška

Mi možemo da vam pomognemo da sagradite željeni objekat!

  • Besplatno savetovanje o izboru materijala
  • Besplatno savetovanje o ugradnji materijala
  • Besplatni proračuni potrebnog materijala

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabavke Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Tehnička podrška

Kako biste lakše odabrali materijale, saznali više o njihovoj ugradnji, kao i dobili besplatnu specifikaciju materijala za vaš objekat, na raspolaganju vam je naš stručni tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a.