male cake velikih majstora
© Uwe Strasser
male cake velikih majstora
© Uwe Strasser
male cake velikih majstora
© Uwe Strasser

Male cake velikih majstora

Tondach rešenja za krov garantuju vam trajan, siguran i kvalitetan krov koji je uz to estetski prihvatljiv najrazličitijim ukusima. U ovom tekstu potrudili smo se da odgovorimo na neka vrlo važna pitanja o gradnji i renoviranju krova. 

male cake velikih majstora za krov
© Uwe Strasser

Kako je moguće produžiti životni vek krova?

Pravilnim izvođenjem krova, ugradnjom originalne sistemske opreme, koja se sastoji od elemenata za ventilaciju, elemenata za zaštitu od snega i izradom sekundarnog krova kao dodatne zaštite od prodora vode u potkrovni prostor.

Zašto je potrebno koristiti Tondach sistemska rešenja za krov?

Kako biste osigurali maksimalnu zaštitu vaše kuće, neophodno je koristiti originalnu Tondach sistemsku opremu, budući da ona zajedno sa Tondach crepom čini sistem optimalnih rešenja za krovove u svim podnebljima.

Što sve obuhvata sistemsko rešenje za krov?

Tondach sistemska rešenja se sastoje od rešenja za ventilaciju, rešenja za zaštitu od snega, rešenja za prodore kroz krov, rešenja za zaštitu krovne konstrukcije od vlage, rešenja za izradu sekundarnog krova, rešenja za zaštitu od vetra  i nevremena, kao i od sistema za hodanje po krovu (u svrhu naknadnog održavanja krova ili opreme na krovu).

Zašto koristiti originalnu Tondach opremu?

Originalna Tondach oprema je deo Tondach rešenja za krov i u potpunosti je kompatibilna sa svim Tondach crepovima. Ugradnjom originalne Tondach opreme se značajno produžava vek trajanja i sigurnost samog krova, a samim tim i sigurnost ukućana koji borave u objektu. Naravno tu je i garancija.

Koje proizvode je neophodno koristiti kako bi se osigurala kvalitetna ventilacija krova?

Kako biste osigurali adekvatnu ventilaciju krova, neophodno je osigurati ulaz vazduha na strehi krova ugradnjom Tondach češlja i Tondach mrežice za ptice, kao i izlaz vazduha ispod slemena ugradnjom Tondach slemeno-grebene trake i u neposrednoj blizini slemena postavljanjem ventilacionih crepova. Ventilacija krova je izuzetno bitna jer sprečava truljenje drvene potkonstrukcije krova a takođe, pospešuje sušenje krova posle jakih padavina i tokom topljenja snega na krovu.

Prijavi se za proračun materijala

Saznaj šta ti treba za kvalitetnu gradnju

Zatraži uzorak

Uveri se u kvalitet naših proizvoda

Isprobaj kalkulatore

Okvirna količina materijala je na par klikova od tebe

 

Koliko je ispravna upotreba maltera kod postavljanja žlebnjaka?

Ugradnjom žlebnjaka suvom montažom pomoću kopči, uz postavljanje Tondach slemeno-grebene trake, fiksiramo žlebnjak na slemenu ili grebenu, bez zatvaranja izlaza vazduha koji svojim strujanjem prirodnim putem suši drvenu građu i sam krov. Sem toga, vizuelni izgled krova će biti potpun, uklopljen u smislu boja i elemenata. Vremena kada se žlebnjak montirao malterom su davno iza nas i ne treba se tome vraćati!

Kako izbeći pojavu kondenzacije na krovnoj konstrukciji?

Ventilacijom krova sprečavamo zadržavanje vlage u području krovne konstrukcije, čime se sprečava prerano propadanje drvene krovne konstrukcije kao posledice gljivica i plesni koje izazivaju truljenje drveta.

Obzirom na učestalu pojavu nevremena, na koji način dodatno osigurati krov?

Najbolji način za dodatno osiguravanje krova od posledica nevremena, osim upotrebe standardnih vijaka za pričvršćivanje crepa je ugradnja kopči protiv nevremena. Kopča deluje poput opruge, pričvršćuje crep za drvenu potkonstrukciju prilikom delovanja vetra, a istovremeno, budući da je reč o fleksibilnoj vezi, sprečava pucanje crepa, pored kopči za osnovni crep koriste se i kopče za sečeni crep i prvi red crepa. 

folije na krovu
© Uwe Strasser

Koliko kvalitet krovne folije može uticati na nagib krova?

Izuzetno! Krovne folije kao takve tema su za sebe. Osim težine folije po m2, što je najčešće korišćen parametar za razlikovanje različitih folija, krovne paropropusne folije imaju još jako puno parametara na koje je bitno obratiti pažnju. Izdvojićemo Sd vrednost, što je ona niža, to folija više diše, tj. paropropusnija je, i toplotnu postojanost folije, budući da se tokom sunčanih dana u prostoru potkonstrukcije razvijaju temperature i do 100 °C pa se one jeftinije i nekvalitetnije folije raspadaju i gube svoju funkciju. Jako je bitan i način ugradnje folije. Ukoliko je ona postavljena bez lepljenja na spojevima, smatramo da imamo postavljen bazični sekundarni krov. U zavisnosti od modela crepa, ovakvim postavljanjem folije, minimalni nagib krova moguće je smanjiti do 5°. Ukoliko se ugrađuje premium folija, kao što je to Tondach FOL K, Tondach FOL Mono ili Tondach FOL Thermo DT, čiji se spojevi lepe, moguće je umanjiti nagib i za dodatnih 3°.

 

 

Prijavi se za proračun materijala

Saznaj šta ti treba za kvalitetnu gradnju

Zatraži uzorak

Uveri se u kvalitet naših proizvoda

Isprobaj kalkulatore

Okvirna količina materijala je na par klikova od tebe

Koliko je važna debljina kontra letve?

Ukoliko nas pitate o debljini kontra letve, a svakako i neke iskusnije projektante a i izvođače radova, odgovor će biti da je to važna stavka prilikom gradnje krova. Preporučujemo debljinu od 5 cm zbog adekvatne ventilacije krova, odnosno ukoliko je kontra letva tanja kapacitet protoka vazduha neće biti dovoljan.

Da li je dovoljno postavljati samo tačkaste snegobrane?

Svakako da toplo preporučujemo kombinaciju linijskih i tačkastih snegobrana kako bi se na potpuno pravilan način izvršila zaštita od nekontrolisanog klizanja snega sa krova. Sa jedne strane je to važno za bezbednost okoline a sa druge strane – sneg je dobar toplotni izolator i kao takvog ga treba zadržati na krovu.

Kako da sprečimo prodiranje atmosferalija i prljavštine kod uvala na krovu?

Ovde vam preporučujemo jedan vrlo jednostavan Tondach sistemski element – sunđer za uvalu. Ugradnjom ovog elementa izbećićete neprijatnosti prilikom padavina i vetra a pogotovu sprečiti ulaz suvog sitnog snega.

Zašto je Tondach sistem opšivanja dimnjaka bolji od lima?

Pre svega brže se montira na krovu, lepše izgleda i bolje štiti krov od prodora padavina i prljavštine. Obzirom da se ovaj sistem montira na crep a ne ispod njega, obezbeđujete dodatnu sigurnost jer ne postoji mogućnost da ništa prodre ispod Koraflex trake.

Kako da krov sa veoma niskim nagibom bude veoma siguran?

Sem navedenih činjenica o postavljanju kvalitetne potkonstrukcije, upotrebite i diht traku ispod podužne letve. Usled pričvršćivanja letve i kontraletve za konstrukciju krova dihtung traka sprečava prodor vode na mestima pričvršćivanja

 

 

Zašto ugraditi originalnu Tondach krovnu opremu?

• povećava sigurnost krova, a samim tim i sigurnost vas i vaše imovine

• osigurava maksimalnu trajnost krova

• osigurava maksimalnu trajnost drvene građe

• preventivno utiče na naknadne troškove sanacije

• estetski u potpunosti odgovara crepu za koji ste se odlučili

Pročitajte još...

Tri hiše, Slovenija

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška

Mi možemo da vam pomognemo da sagradite željeni objekat!

  • Besplatno savetovanje o izboru materijala
  • Besplatno savetovanje o ugradnji materijala
  • Besplatni proračuni potrebnog materijala

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabavke Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Tehnička podrška

Kako biste lakše odabrali materijale, saznali više o njihovoj ugradnji, kao i dobili besplatnu specifikaciju materijala za vaš objekat, na raspolaganju vam je naš stručni tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a.