Koja je prava boja crepa za vaš krov
Venera crijep
Saturn granit

Koja je prava boja crepa za vaš krov?

Izbor fasade i crepa nikada nije lak. Kuća kao i njen eksterijer treba da traju decenijama. Zato je važno da znate koja boja crepa će odlično odgovarati vašem domu. Svi znamo koliko je stresno graditi i napraviti prave izbore kada su u pitanju materijali za izgradnju kuće. Ali, izbor crepa treba da bude kreativan i zanimljiv jer je to period kada gradite dom po ličnoj zamisli. Ako ste maštali o vašoj kući i kako će ona izgledati, sada je trenutak da mislite o svakom detalju. 
 

Koja je prava boja crepa za vaš krov

 

Ako ste se odlučili za izgradnju kuće, onda ste se sigurno susreli sa bezbroj pitanja kako urediti svaki detalj na njoj. Građenje budućeg doma predstavlja trajnu investiciju u mesto u kome ćete obitavati svakodnevno. Stoga je i opravdano da želite da kuću dovedete do savršenstva. 

Ako je na red došao krov, onda će vam ovaj tekst biti od velike pomoći. Na našem sajtu možete pronaći veliki izbor visokokvalitetnog glinenog crepa. Kompletnu ponudu možete pogledati OVDE. Sa pravim materijalima posao je znatno olakšan. Kada ste se odlučili za kvalitet, onda je sledeći korak da se odlučite i za određen izgled crepa i krova. 

U nastavku teksta, pročitajte naše savete i ideje kako da se odlučite za crep po vašoj boji i meri.

Boja crepa treba da prati celokupan stil u kome je kuća izgrađena

Pri odabiru crepa uzmite u obzir arhitektonski stil kome teži čitava građevina. Ako je opšti stil vašeg budućeg doma tradicionalni ili mediteranski, onda su prirodne boje crepa dobra opcija. U prirodne nijanse možemo svrstati veliku paletu crvenkastih tonova. Glina je prirodan materijal koji pečenjem na visokim temperaturama dobija prepoznatljivu crvenu boju. Engobiranjem crepa se dobija zaštita, odnosno sloj koji još dodatno štiti od vremenskih nepogoda. Suptilnim nijansiranjem dobijate paletu boja koja je prepoznatljiva kod tradicionalne gradnje. Ove nijanse su poznate i kao terakota (u prevodu s italijanskog ovaj izraz označava pečenu glinu). Dakle, boje prirodne pečene gline, crvene, braon i prošarane nijanse odličan su izbor za izgradnju doma u tradicionalnom stilu.

Ako ste se pak odlučili za nešto moderniji izgled doma, onda su sive, antracit i crne boje crepa odlične za pokrivanje kuće. Uzmite u obzir i oblik samog crepa. Veći formati sa svedenim linijama u tamnijim nijansama postaraće se da vaša kuća zaokruži izgled ka kome ste težili.

Koja je prava boja crepa za vaš krov

 

Boja crepa mora biti dugotrajna i postojana

Kada govorimo o engobiranju govorimo o postupku koji je mnogo efikasniji od bilo kog farbanja nekog drugog materijala namenjenog za pokrivanje krova, kao na primer betona. Engoba predstavlja sloj koji se dodaje na suvi crep i sastavljen je od usitnjene gline fine granulacije i oksida. Gornja površina crepa se prekriva engobom koji se zatim peče na visokim temperaturama, tako da engoba postaje sastavni deo crepa, integriše se s njim i daje dugotrajno rešenje i zaštitu. Engobiranje je prirodan i kvalitetan izbor u odnosu na veštačke premaze. Boja se vremenom ne menja (traje koliko i sam crep), otporna je na UV zrake i vremenske nepogode.

 

Uklopite se vizualno u okruženje u kome gradite objekat

Bilo da volite predgrađa gde sve kuće liče jedna drugoj, ili više volite razbijenost forme, složićete se da dijametralna odstupanja u dizajnu nisu najprijatnija oku. Ako u naselju gde gradite dom preovladava jedan stil, onda se u njegovim okvirima možete izraziti a da to i dalje bude na vama jedinstven način. Izbor boje crepa tu nije izuzetak.

 

Boja fasade i boja crepa

Kada gradite kuću, uzmite u  obzir koja je odabrana nijansa fasade. Niko ne želi šarenilo kada se pogleda kompletan objekat. Crne nijanse crepa se savršeno uklapaju uz bele i svetle nijanse fasade. Ukoliko imate tople tonove fasade, preporučujemo crvenkaste ili braon nijanse crepa.

Ako se, ipak, odlučite za vrlo svedenu fasadu, glazirani crep (visokog sjaja) može da predstavlja krunu samog objekta i da privuče pogled svakog prolaznika.

 

I za kraj, naš savet vam je da potražite uzorak materijala i lično pogledate koju boju i stil crepa želite na vašem krovu pre no što se odlučite za pravi. Takođe, možete nas kontaktirati i dobiti besplatan proračun materijala!

 

Pročitajte još...

Tri hiše, Slovenija

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška

Mi možemo da vam pomognemo da sagradite željeni objekat!

  • Besplatno savetovanje o izboru materijala
  • Besplatno savetovanje o ugradnji materijala
  • Besplatni proračuni potrebnog materijala

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabavke Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Tehnička podrška

Kako biste lakše odabrali materijale, saznali više o njihovoj ugradnji, kao i dobili besplatnu specifikaciju materijala za vaš objekat, na raspolaganju vam je naš stručni tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a.