Koja je prava boja crepa za vaš krov

Crep velikog formata i moderna gradnja

 Svi znamo koliko je stresno graditi i napraviti prave izbore kada su u pitanju materijali za izgradnju kuće. Ali, izbor crepa treba da bude kreativan i zanimljiv jer je to period kada gradite dom po ličnoj zamisli. Ako ste maštali o vašoj kući i kako će ona izgledati, sada je trenutak da mislite o svakom detalju. 
 

Koja je prava boja crepa za vaš krov

Manje je više

Kada pričamo o stilu i dizajnu često čujemo izraz: manje je više. Da li ste znali da su to reči čuvenog nemačkog arhitekte Ludviga Mis van der Roa koji se smatra za jednog od utemeljivača i pionira moderne arhitekture? Kada je Van der Roe govorio o jednostavnosti oblika i kada je, ove sad već čuvene reči izgovorio – govorio je upravo o krovovima građevina. Njegov arhitektonski stil pomogao je da se definiše i naglasi minimalizam i funkcionalnost svakog aspekta gradnje. Minimalizam se u arhitekturi, ali i ostalim umetnostima, javlja posle Drugog svetskog rata. Savremena gradnja je svakako zadržala određene elemente minimalističke gradnje. Arhitektura XXI veka nema samo jedan dominantni stil, ali su različiti uticaji i preklapanja stilova dovela do inovativnih i veličanstvenih građevina.

Kada su u pitanju savremeni porodični domovi, vidni su uticaji moderne i tradicionalne arhitekture koji su na nov način spojili ova dva stila, odnosno, pozajmili najbolje elemente od oba. U ovom tekstu su nam u fokusu krovni pokrivači – te će u nastavku biti reči o crepu i njegovoj savremenoj upotrebi.

                                                                        Crep Continental 9

Nova linija Tondach crepa spojila je tradicionalnu sa modernom gradnjom. U pitanju je Continental 9 crep koji je izrađen od prirodne engobirane gline. Prirodni materijal koji se koristi vekovima dobio je novi oblik i dimenzije i tako se uklopio u zahteve modernog stila građenja porodičnih kuća ali i drugih stambenih i javnih objekata. Ovo je naš najtraženiji oblik crepa – sada u većem formatu. Jednostavne i ravne linije, laka i sigurna ugradnja, kao i postojana boja i zaštita od vremenskih nepogoda – sve su to karakteristike koje je novi Continental crep zadržao. Novina je upravo u formatu – novi crep poseduje veće dimenzije: 50x30 cm i potrebno je samo 9 komada po m2. Baš zato izraz manje je više u ovom kontekstu dobija još jedno značenje jer novi Tondach crep pokriva veću površinu sa manjim brojem crepa!

Moderan krov sa blagim nagibima

Još jedna osobina crepa velikog formata jeste i to što je pogodan za postavljanje na krovove sa malim nagibom. Novi Continental 9 crep je moguće ugraditi i na kosine od 10° uz odgovarajuću krovnu potkonstrukciju. Krovovi sa malim nagibima deo su moderne gradnje koja preuzima vodeći stil u izgradnji porodičnih domova. Jednostavne linije crepa daju savremen i sveden izgled krova koji se tako uklapa celokupan izgled građevine. Sa modernim crepom velikog formata postignut je koherentan izgled savremenog objekta. Osim oblika i formata, na moderan izgled objekta utiče i boja crepa. Crni, sivi i antracit tonovi krovnog pokrivača dobijaju vodeću poziciju u gradnji XXI veka. Komplementarni kontrasti krova i fasade doprinose isticanju oba elementa eksterijera.

 

Tondach Continental 9 crep integrisao je u svoj dizajn najbolje odlike klasične i savremene gradnje. Pre svega, on je izrađen od tradicionalnog, visokokvalitetnog materijala – prirodne gline i to po najvišim standardima moderne proizvodnje. Svedene linije i veliki format glinenog Tondach crepa čine ga savremenim klasikom.

 

Pročitajte još...

Tri hiše, Slovenija

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška

Mi možemo da vam pomognemo da sagradite željeni objekat!

  • Besplatno savetovanje o izboru materijala
  • Besplatno savetovanje o ugradnji materijala
  • Besplatni proračuni potrebnog materijala

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabavke Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Tehnička podrška

Kako biste lakše odabrali materijale, saznali više o njihovoj ugradnji, kao i dobili besplatnu specifikaciju materijala za vaš objekat, na raspolaganju vam je naš stručni tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a.