slemeno grebena traka hero

Zašto je bitan kvalitet ventilacione trake za sleme i greben

U nekoliko navrata smo pisali na temu važnosti ventilacije krova. Ta tema je izuzetno bitna i svaki element koji čini sistem za ventilaciju mora biti kvalitetan i u potpunosti funkcionalan. Naravno, zbog raznih faktora, često se neki elementi sistema zanemaruju ili se njihov kvalitet ne dovodi u pitanje, ali mi u Wienerberger-u smatramo da je svaki taj element sistema podjednako važan i ne odstupamo na polju kvaliteta.

ventilaciona traka

Kao što smo već više puta spominjali, ventilacionim kanalima na krovu omogućava se strujanje vazduha od strehe prema slemenu što je neophodno za sušenje krova i temperaturnu postojanost. Kako bi vazduh neometano strujao potrebno je obezbediti na njegovom izlazu minimalno polovinu ventilacione površine koja je ostvarena na njegovom ulazu. Ovo je posebno važno za krovove čiji je nagib ispod 25 stepeni ili one sa dužim rogovima (preko 5 metara).

Jedan od važnih elemenata sistema za ventilaciju je ventilaciona traka za sleme i greben koja ima primarnu funkciju ventilacionog kanala za izlaz vazuha.

Osim što joj je glavna funkcija da omogući nesmetani protok vazduha ujedno služi da spreči prodor snega i atmosferskih padavina u unutrašnji prostor krova a sa krovnim pokrivačem čini jednu funkcionalnu celinu.

Zamislite da imate krov koji je potpuno funkcionalan, nemate brige kada pada sneg ili kiša, a ni kada je sunce toliko jako da se tempreratura u pokrovnom prostoru takođe podiže. Sigurno vam se ova zamislao svidela. 

Prijavi se za proračun materijala

Saznaj šta ti treba za kvalitetnu gradnju

Zatraži uzorak

Uveri se u kvalitet naših proizvoda

Isprobaj kalkulatore

Okvirna količina materijala je na par klikova od tebe

Zašto je važno da odaberete kvalitetnu ventilacionu traku?

Tondach ventilaciona traka za sleme i greben postoji u dve dimenzije, odnosno u dve širine, 280 i 320 mm, kao i u više boja (crna, crvena i braon). Samim tim odgovara različitim dimenzijama i vrstama žlebnjaka i crepa.

Često ćete čuti da su sve ventilacione trake sve iste i da plaćate samo brend. Stvari ipak stoje sasvim drugačije i razlike su ipak prvo u kvalitetu jer je svaki brend jak jedino koliko i kvalitet proizvoda koji stoji iza njega.

U slučaju venitlacione trake za sleme i greben ispod smo naveli šta je to na šta treba da obratite pažnju kako bi prepoznali kvalitet.

Materijal od kojeg se proizvodi je u celosti aluminijum, stoga je obezbeđena dugotrajnost trake nakon postavljanja. Dimezije ventilacionih otvora su 2,5 x 4 mm, što je veće od otvora kod mnogih traka koje se danas mogu naći na tržištu, iako to nije moguće lako prepoznati golim okom.

Visina koruga (nabora) je 2,8 mm, što je više nego kod drugih traka, što obezbeđuje optimalno oblikovanje i pričvršćivanje na sve vrste crepova. Faktor rastezanja Tondach ventilacione trake za sleme i greben je do 30% što će vam omogućiti idealno lepljenje trake za crep.

Poprečni ventilacioni presek je 362 cm²/m što u potpunosti odgovara evropskim normama (uključujući DIN 4108-3 i Ö-Norm).

Butil koji se nalazi na donjoj strani trake i koji služi da se traka pravilno zalepi za površinu crepa ima visok stepen kohezije, što znači da ima viši stepen krajnje lepljivosti. Ovo je vrlo važno jer se kroz vreme dešava da se neke trake odlepe zbog lošeg kvaliteta butila i samim tim gube svoju svrhu. Uzimajući ovo u obzir, kupovina traka sa lošijim butilom predstavlja samo bacanje para jer je se svrha gubi vrlo brzo. Širina ove butil trake je 2 x 25 mm što je dovoljno da se, pod uticajem vetra, Tondach ventilaciona traka ne odlepi od crepa i ne izgubi svoju primarnu svrhu.

Roofer applying Alu-Grip Rol ridge and hip roll on ridge with bare hands
© Uwe Strasser

Na Tondach ventilacionoj traci za sleme i greben su unapred definisane linije savijanja za pozicioniranje na letvi, što obezbeđuje brže i lakše postavljanje.

Uz sve pomenuto, imate i 33 godine pisane Tondach garancije u sklopu garancije celokupnog krovnog sistema! Nije li to sjajno?

Važno je da napomenemo i to da je montaža slemena i grebena bez ovih elemenata (na primer uz pomoć maltera) isto kao i da čoveku zapušite nos. Protok vazduha je automatski umanjen, te je i sušenje vlage i održavanje optimalne temperature onemogućeno.

Iako je ovo samo jedan od elemenata za ventilaciju, mi u Wienerberger-u smo se potrudili da obezbedimo vrhunski kvalitet. Investicija u gradnju krova je investicija za budućnost, stoga kada kupujete elemente za ventilaciju, upoznajte sve karakteristike proizvoda, kako bi vaš krov mogao da „diše punim plućima“.

Sada sa sigurnošću možete da vizuelno zamislite vaš krov. Deo po deo, element po element, i eto lepog, funkcionalnog krova na koji će i vaša deca biti ponosna.

Samo original Tondach je dovoljno kvalitetan za vaš krov! Razmišljajte o tome...

Pročitajte još...

Tri hiše, Slovenija

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška

Mi možemo da vam pomognemo da sagradite željeni objekat!

  • Besplatno savetovanje o izboru materijala
  • Besplatno savetovanje o ugradnji materijala
  • Besplatni proračuni potrebnog materijala

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabavke Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Tehnička podrška

Kako biste lakše odabrali materijale, saznali više o njihovoj ugradnji, kao i dobili besplatnu specifikaciju materijala za vaš objekat, na raspolaganju vam je naš stručni tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a.