Trendovi gradnje dolaze i prolaze. Samo istinski klasik kao Biber ostaje.
Surface image Tondach rooftile Biber engobe anthracite black, Flächenbild Tondach Biber Engobe Anthrazit Schwarz

Trendovi gradnje dolaze i prolaze. Samo istinski klasik kao Biber ostaje.

Od feudalnih grofovija srednjeg veka preko habzburških krovova 19. veka do današnjih modernih zgrada. Neki kažu vraćaju se šezdesete ili osamdesete... ali kada je arhitektura u pitanju vraća se samo Biber!

Izum opeke

Opeka je jedinstveni prirodni materijal kojeg odlikuju dug životni vek i tradicija. Sirovina je čista glina koja se nakon iskopa oblikuje, suši i potom peče na preko 1000°C. Obrada gline stvara savršen materijal koji prirodno diše i omogućava prijatne životne uslove.

Rani istorijski nalazi

Dokazana upotreba opeke doseže iz doba Etrušćana, čak 800 godina pre naše ere. Najraniji tip krovnog pokrivača bio je u obliku ravnih ploča, no nakon duge evolucije razvio
se u 12. veku oblik Biber crepa.

 

Prvi Biber – ovekovječen na freski

Dokazi o postojanju Biber crepa na ovim prostorima javljaju se u zapisima profesora Fistra koji spominje pojavljivanje Bibera na freski Janeza Aquile u Martjancima koja datira iz 1392. godine! S razvojem industrijske proizvodnje u 19. veku napredovala je i proizvodnja vučenih crepova te su se razvile prve prirodne tehnike bojenja crepa.

Omiljeni krov Habsburgovaca

Značajnija proizvodnja Biber crepa na ovim prostorima započela je i razvila se u vreme Austro-Ugarske monarhije kada su brojni istorijski objekti prekriveni upravo Biber
crepom.

Moderna upotreba bezvremenskog crepa

Proizvodnja Biber crepa razvijala se i menjala kroz vekove da bi danas Biber imao šarenolike oblike i boje, prilagođene kako obnovi istorijskih zgrada tako i modernoj izgradnji. Biber je danas svuda – na krovovima modernih biblioteka i škola, stambenih zgrada i porodičnih kuća... Rado je viđen gost u nacrtima savremenih arhitekata.

Tri hiše, Slovenija

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška

Mi možemo da vam pomognemo da sagradite željeni objekat!

  • Besplatno savetovanje o izboru materijala
  • Besplatno savetovanje o ugradnji materijala
  • Besplatni proračuni potrebnog materijala

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabavke Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Tehnička podrška

Kako biste lakše odabrali materijale, saznali više o njihovoj ugradnji, kao i dobili besplatnu specifikaciju materijala za vaš objekat, na raspolaganju vam je naš stručni tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a.