Pogled odozgo
Family house home Zlatibor

Pogled sa vrha

Kvalitetna zaštita, dugotrajnost i atraktivan izgled su tri glavne karakteristike na koje ljudi obraćaju pažnju prilikom izgradnje ili renoviranja krova.

Public building Vrdnička Kula

Visokokvalitetni glineni crep zadovoljava sva tri postavljena uslova. Zbog pečenja na visokim temperaturama, životni vek mu je preko sto godina, a odabir oblika zavisi prvenstveno od klimatskih uslova u kojima se objekat nalazi.

Krov je “glava” koja čuva kuću. Prema obliku krovove delimo na jednovodne, dvovodne ili viševodne. Oni mogu biti ravni, kupasti, mansardni, u obliku tornja... Koliki će nagib krov imati zavisi od materijala koji se koriste, ali i od klimatskih uslova u kojima se gradi. U toplijim krajevima krovovi su uglavnom relativno ravni ili imaju manji, dok u područjima gde su oštre zime imaju veći nagib. Oni koji su u potrazi za rešenjem koje poboljšava toplotnu efikasnost zgrade biraju postavljanje krova “na dve vode”.  Zahvaljujući prirodnoj ventilaciji ispod gornjeg sloja krova, osiguravate optimalnu prijatnost prostorija leti i zimi.

Ovakav krov ima stabilnu strukturu pa je odličan odgovor na sve učestalije vremenske nepogode kao posledice klimatskih promena. Krovovi na dve vode osiguravaju brzo oticanje vode u slučaju jakih pljuskova, isplativi su i sa ekonomskog gledišta jer omogućavaju uređenje prostora u potkrovlju i nude više životnog prostora nego kuće s ravnim krovovima.

Atraktivno i dugotrajno

Kvalitetan krov podrazumeva kvalitetnu konstrukciju, ali i kvalitetan crep. Glineni crep za izgradnju i renoviranje nameće se kao odlično rešenje zbog mnogih prednosti i isplativosti. Glineni crep se peče na visokim temperaturama što mu produžava životni vek na preko sto godina. Obzirom na to da je reč o prirodnom materijalu, glina u sebi ne sadrži nikakve štetne materije. Kvalitetan glineni crep ne bledi, otporan je na toplotu, hladnoću, kišu i oluju.

Iznad svega, ne morate se plašiti buke. Krov napravljen od kvalitetnog glinenog crepa odličan je izolator buke pa u svom domu možete uživati i spavati nesmetano. Osim toga, potrebno je istaknuti da se glineni crep može ponovo upotrebljavati. 

Ne treba zaboraviti da se sitnim prepravkama kod renoviranja krova može proširiti životni prostor. Novi crep će oplemeniti izgled celog objekta i transformisati ga u mamac za poglede. Glineni crep je prirodno lep materijal, a njegova se atraktivnost ne smanjuje kroz godine. Obratite pažnju na izbor veličine, boje i vrste crepa. Možete birati od savremenih ravnih crepova sa engobom ili glazurom do prirodno crvenih crepova koji su napravljeni najsavremenijom tehnologijom, a koji ukrašavaju krovove kuća već vekovima.

Modeli za svaki objekat

Moderan crep velikog formata, osim što se lako postavlja, dostupan je u raznim nijansama: od prirodno crvene boje, preko engoba bakarno braon i sive, pa sve do crne. Retro modeli vučenog crepa su nenametljivi i jednostavni. Postoje crepovi različitog oblika, zaobljenosti ili formata koji daju neobičan izgled krovu, a specijalno se koriste kod tradicionalnih i istorijsko značajnih objekata.

Crep velikog formata ima mogućnost kliznog letvisanja pa je idealan za klimatske uslove u kontinentalnim delovima zemlje, a njihov specifičan dizajn štiti objekat od jake kiše i vetra. Ako gradite kuću savremene arhitekture, na tržištu se nalaze profesionalna rešenja koja podržavaju prave strukture krovova.

Crep može odražavati mediteransku eleganciju kuće ili drugog objekta, ali i pružiti maksimalnu zaštitu od ekstremnih klimatskih uslova, poput onih na obali i u primorju. Ovakva mesta zahtevaju krov koji će objekat sačuvati od prodora vode, udara jakog vetra ili horizontalnog padanja kiše i do 200 kilometara na čas. U takvim situacijama najbolji odgovor je crep sa dubokim falcovima koji osigurava vodonepropusnost čak i na vrlo niskim nagibima krova. Ovakav crep zadržava svoju izvornu boju bez obzira na izloženost ultraljubičastim zracima, kao i velikom broju sunčanih sati u godini.

 
àüp

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška

Mi možemo da vam pomognemo da sagradite željeni objekat!

  • Besplatno savetovanje o izboru materijala
  • Besplatno savetovanje o ugradnji materijala
  • Besplatni proračuni potrebnog materijala

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabavke Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Tehnička podrška

Kako biste lakše odabrali materijale, saznali više o njihovoj ugradnji, kao i dobili besplatnu specifikaciju materijala za vaš objekat, na raspolaganju vam je naš stručni tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a. 

Povezani artikli