Krovovi za još kvalitetnije stanovanje
Urban roofer carrying underlay sheet on his shoulder in renovated attic wearing hard hat and safety jacket

Krovovi za još kvalitetnije stanovanje

Trajan, siguran i kvalitetan krov koji je uz to estetski prijatan najrazličitijim ukusima garantuju vam Tondach rešenja! Menadžeri proizvoda naše kompanije podeliće sa vama neke savete i preporuke za izgradnju kvalitetnog i dugotrajnog krova.

Kako je moguće produžiti životni vek krova?

Ugradnjom originalne sistemske opreme, koja se sastoji od elemenata za ventilaciju krova, elemenata za zaštitu od snega kao i postavljanjem sekundarnog krova kao dodatne zaštite od prodora vode u prostorije unutar vašeg doma.

Zašto je potrebno koristiti sistemska rešenja prilikom izgradnje krova?

Kako bi osigurali maksimalnu moguću zaštitu vašeg doma, neophodno je koristiti originalnu Tondach sistemsku opremu, budući da ona zajedno s Tondach crepom čini sistem optimalnih rešenja za krovove u svim podnebljima. Na ovaj način ostvarićete i mogućnost za dobijanje 33 godine garancije na crep, što predstavlja veliku prednost, pogotovo što iza te garancije stoji kompanija koja posluje već 200 godina. Budite sigurni da birate pravu stvar i da ste obezbeđeni 33 godine koje su pred vama. Više možete pročitati u odeljku za Garanciju.

Tondach sistemska rešenja su odličan izbor jer uključuju samo najkvalitetnije materijale, materijale koji dišu i obezbeđuju energetsku efikasnost objekta i sigurnost.

Šta sve obuhvata sistemsko rešenje za krov?

Tondach sistemska rešenja se sastoje od rešenja za ventilaciju krova, rešenja za zaštitu od snega, rešenja za prodore kroz krov, rešenja za zaštitu krovne konstrukcije od prodiranja vode, rešenja za izgradnju sekundarnog krova, rešenja za zaštitu od vetra i nevremena kao i  sistema za hodanje po krovu (u svrhu naknadnog održavanja krova ili opreme na krovu).

Zašto koristiti originalnu Tondach sistemsku opremu?

Originalna Tondach sistemska oprema je deo Tondach rešenja za krov pa je u potpunosti kompatibilna sa svim Tondach crepovima. Ugradnjom originalne Tondach opreme se bitno produžava vek trajanja i sigurnost krova, a samim tim i sigurnost ukućana koji borave u objektu.

Koje proizvode je neophodno koristiti kako bi se osigurala kvalitetna ventilacija krova?

Kako bi osigurali adekvatnu ventilaciju krova neophodno je da osiguramo ulaz vazduha na strehi krova - ugradnjom Tondach češlja i Tondach mrežice za ptice, kao i izlaz vazduha ispod slemena i u neposrednoj blizini slemena i to ugradnjom Tondach slemeno-grebene trake kao i ventilacionih crepova. Ventilacija krova je izuzetno bitna jer sprečava truljenje drvene potkonstrukcije, a osim toga pospešuje sušenje krova posle jakih padavina i tokom topljenja snega na krovu.

Koliko je ispravna upotreba maltera kod postavljanja žlebnjaka?

Ugradnja žlebnjaka upotrebom maltera ne predstavlja ni kvalitetno, funkcionalno niti lepo rešenje za krov. Ugradnjom žlebnjaka pomoću kopči, uz postavljanje Tondach slemeno-grebene trake, fiksiramo žlebnjak na slemenu ili grebenu, bez zatvaranja izlaza vazduha koji suši drvenu građu i sam krov. U područjima s jačim udarima vetra je ovo izuzetno važno. Sem toga, ovakvom montažom dobijate krov kao jednu vizuelno lepu celinu, funkcionalnu za naredne generacije.

Kako izbeći pojavu kondenzacije na krovnoj konstrukciji?

Ugradnjom ventilacionih elemenata. Ventilacijom krova sprečavamo zadržavanja vlage u području krovne konstrukcije, čime se istovremeno sprečava prerano propadanja krovne konstrukcije kao posledica gljivica i buđi.

Obzirom na učestalu pojavu nevremena, na koji način dodatno osigurati krov?

Najbolji način za dodatno osiguranje krova od posledica nevremena, osim upotrebe standardnih vijaka za pričvršćivanje pokrova, je ugradnja kopči protiv nevremena. Kopča protiv nevremena deluje poput opruge; pričvršćuje crep za drvenu potkonstrukciju prilikom udara vetra, a istovremeno, budući da je reč o fleksibilnoj vezi, sprečava pucanje crepa.

Koliko kvalitet krovne folije može uticati na nagib krova?

Krovne folije kao takve su zasebna tema. Osim težine folije po m2, što je najčešće upotrebljen parametar za razlikovanje različitih folija, krovne paropropusne folije imaju još jako puno parametara na koje je bitno obratiti pažnju. Izdvajamo SD vrednost – kod koje je bitno da je što niža jer tada folija više „diše“ odnosno paropropusnija je. Uz to, bitna je i toplotna postojanost folije budući da se tokom sunčanih dana u prostoru potkonstrukcije krova dostižu temperature i do 100°C, prilikom čega se jeftinije i nekvalitetnije folije raspadaju i gube svoju funkciju. 

Jako je bitan i način ugradnje folije. Ukoliko je folija postavljena bez lepljenja na spojevima, smatra se da ima postavljen bazični sekundarni krov. U zavisnosti od modela crepa, ovakvim postavljanjem folije, minimalni nagib krova je moguće smanjiti do 5°. Ako se ugrađuje premium folija, kao što je to Tondach FOL Mono DT ili Tondach FOL Mono Premium čiji se spojevi lepe ili vare, moguće je smanjiti nagib i za dodatnih 3°.

Zašto ugraditi originalnu Tondach krovnu opremu?

  • Povećava sigurnost krova, a samim tim i sigurnost vas i vaše imovine
  • Osigurava maksimalnu trajnost krova
  • Osigurava maksimalnu trajnost drvene građe
  • Preventivno smanjuje mogućnost troškova sanacije
  • Estetski u potpunosti odgovara crepu za koji ste se odlučili
 
àüp

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška

Mi možemo da vam pomognemo da sagradite željeni objekat!

  • Besplatno savetovanje o izboru materijala
  • Besplatno savetovanje o ugradnji materijala
  • Besplatni proračuni potrebnog materijala

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabavke Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Tehnička podrška

Kako biste lakše odabrali materijale, saznali više o njihovoj ugradnji, kao i dobili besplatnu specifikaciju materijala za vaš objekat, na raspolaganju vam je naš stručni tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a. 

Povezani artikli