Terca fasadna opeka
Art House, Moscow, Terca Bockhorn, brick

Atraktivne fasade stvorene da traju

Fasade od pečene fasadne opeke su čvrste, ne gube sjaj, ekološke su i održive. Ističu se lepim dizajnom kao i širokom paletom boja, a omogućavaju raznolike dizajnerske igre. Drugim rečima, idealno su rešenje za porodične kuće, poslovne zgrade i mnoge druge vrste objekata.

Fasada kuće, zgrade ili nekog drugog objekta pravi je odraz karakreta osobe koja u njemu živi. Fasada, uz stil izgradnje i uređenja, otkriva i koliko se objekat održava. Kao što i sama latinska reč facies upućuje – fasada je lice. Ovde ipak, nije reč samo o površinskoj, jer od fasade zavisi izdržljivost i postojanost zidova objekta, kao i budući troškovi održavanja. Upravo zato je važno uložiti trud i pažnju i odabrati kvalitetan materijal za fasadu. Pečena fasadna opeka nameće se kao optimalno rešenje. Sastoji se od gline i vode, obrađuje se na temperaturama višim od 1000 stepeni, a njen životni vek duži je od 100 godina. Fasadna opeka je čvrsta i postojana, ima zaštitu od UV zračenja i ne gubi sjaj, ekološka je i održiva.

Kvalitetnom fasadom do manjih računa

Poznato je da objekti bez fasadne izolacije gube veliki deo toplote kroz zidove, što dovodi do energetske neefikasnosti. Integracijom fasadne izolacije ne smanjuju se samo računi za grejanje, već se povećava i ukupna vrednost objekta.

Ne treba zaboraviti da ćete u vrhunskim rezultatima uživati samo ako postavljanje fasade prepustite stručnoj osobi koja zna da izbegne sve zamke prilikom postavljanja materijala. U arhitektonskom i dizajnerskom smislu fasadna opeka je jedno od najprivlačnijih rešenja. Veliki izbor boja i oblika u kombinaciji sa raznim mogućnostima postavljanja i bojama fuga donose bezbroj mogućnosti u kreiranju fasade.

Fasadna opeka za sve potrebe

Fasade delimo na one sa ventilacijom i bez ventilacije. Kod porodičnih kuća i manjih stambenih objekata najčešće se koristi fasada bez ventilacije jer je jeftinija, jednostavnija za izgradnju i ne zahteva posebno održavanje, tada je optimalno izgraditi zidove od najkvalitetnijeg materijala koji ima uključenu izolaciju. Sastavljena od nekoliko slojeva mehanički povezanih sa zgradom pomoću aluminijske strukture, ventilisana fasada je posebno prilagođena za Wienerberger ventilisani sistem čime se zadovoljavaju dva važna kriterijuma za što veću udobnost stanovanja – izolacija i paropropusnost.

Kako bi se zadovoljili ti kriterijumi, ova fasada gradi se u nekoliko slojeva koje čine noseće aluminijumske konstrukcije pričvršćene za zid koji je sastavljen od izolacionih i zaštitnih materijala. Ovaj sloj može biti postavljen i na glavni zid i pokriven keramičkim fasadnim elementima. Ovakav način gradnje stvara vazdušni džep sa spoljašnjim zidom zgrade čime se osigurava optimalna zaštita. Budući da dolaze u tri različita sistema, obezbeđuje se estetska i kreativna privlačnost, što će omogućiti originalna rešenja za nove objekte, ali i osvežiti one stare. Zahvaljujući keramičkoj izradi, pružiće veću uštedu energije, što će biti rezultat manjeg korišćenja klima uređaja i grejanja. Takođe pruža odlične rezultate u kontekstu regulacije vlage i termalne ravnoteže jer vazduh može bolje cirkulisati.

Velike su prednosti upotrebe ovog tipa fasade.  Obzirom da ova fasada nije naslonjena direktno na zid, omogućava se dodatno tehničko rešenje poput postavljanja cevi i ugradnje klima uređaja. Kako je napravljena od metalne strukture koja je ležište fasade, predstavlja manje opterećenje na zgradu, a time nudi i mogućnost upotrebe inovativnih keramičkih materijala.  Zbog svog posebnog načina izrade, omogućava redovno održavanje i zamenu postojećeg materijala, a takođe se lako čisti. U slučaju požara stvara zaštitu protiv plamena, odnosno vatronepropusna je, a otporna je i na seizmičku aktivnost. U letnjim mesecima ventilisana fasada stvara zaštitu od sunca i održava stalnu cirkulaciju vazduha, a zimi i tokom hladnog vremena potrebno joj je više vremena da se ohladi u odnosu na klasičnu fasadu. Ovakva fasada pruža i odličnu izolaciju zahvaljujući uklanjanju toplotnih mostova. Takođe, odlična je kao izolator spoljašnje buke.

 

 
àüp

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška

Mi možemo da vam pomognemo da sagradite željeni objekat!

  • Besplatno savetovanje o izboru materijala
  • Besplatno savetovanje o ugradnji materijala
  • Besplatni proračuni potrebnog materijala

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabavke Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Tehnička podrška

Kako biste lakše odabrali materijale, saznali više o njihovoj ugradnji, kao i dobili besplatnu specifikaciju materijala za vaš objekat, na raspolaganju vam je naš stručni tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a. 

Povezani artikli