Ključne karakteristike Porotherm opeke
Architect and Wienerberger project manager talking about advantages of a mineral wool infilled clay block at architect's office

Ključne karakteristike Porotherm opeke

Kako 90% svog vremena provodimo u zatvorenom prostoru, izuzetno je bitna zdrava unutrašnja klima. Budući da građevinski materijali utiču na pomenutu klimu i kvalitet života, zdravo životno okruženje može se ostvariti jedino upotrebom prirodnih i ekološki prihvatljivih građevinskih materijala.

Upravo to je snaga Wienerberger-a koji nudi inovativna sistemska rešenja za održivu, ekološki prihvatljivu i energetski efikasnu gradnju.

Koristeći najsavremeniju tehnologiju i znanje najvećih stručnjaka u tom području, osmišljena je Porotherm glinena opeka - energetski efikasno, moderno i ekološki prihvatljivo rešenje koje garantuje postojanost i dugotrajnost, zdravu klimu u prostorijama i siguran dom za buduće generacije.

Toplotna izolacija za Wienerberger nije modni hit već realnost jer kompanija se može zahvaliti za svoj kontinuirani rast tom definitivno važnom segmentu. Porotherm nudi rešenja za idealnu klimu u vašem domu, a time se i osigurava zdravo stanovanje.

Porotherm opeka koristi se za svaku potrebu, za sve vrste zidova i zidanih konstrukcija kao što su:

  • zidovi koji pružaju zvučnu izolaciju, noseći i nenoseći
  • zidovi otporni na potrese
  • zidovi koji su otporni na požar
  • međuspratne konstrukcije od opeke
  • toplotna izolacija za energetski efikasnočinkovito renoviranje
  • Osim što je prirodan, ekološki prihvatljiv proizvod sa širokim mogućnostima primene, Porotherm opeka se može 100% reciklirati zbog čega se naziva proizvodom budućnosti.

Opeka je zdrava

Kuće izgrađene od glinenih blokova (opeke, cigle) naročito su zdrave jer ne ispuštaju nikakve zagađivače ili alergene u vazduh u prostorijama. Osim toga, glineni građevinski materijali mogu na prirodan način da regulišu vlažnost u prostorijama, čime doprinose zdravoj i udobnoj atmosferi i dobrobiti onih koji u njima borave.

Opeka je sigurna

Kuće izgrađene od masivnih glinenih građevinskih materijala su stabilne, sigurne i podnose velika opterećenja. Zahvaljujući svojoj mehaničkoj čvrstoći i stabilnosti, zgrade izgrađene od glinenih blokova ne samo da odolevaju vetru, vremenskim prilikama, olujama i snegu, već takođe štite od specijalnih uticaja kao što su lavine, klizišta i poplave. Glineni blokovi su nezapaljivi jer su već pečeni tokom proizvodnje. Upravo zbog toga, glineni blokovi sprečavaju širenje vatre na druge prostorije ili zgrade, a pored svega toga, u slučaju požara neće ispuštati otrovne gasove.

construction site shooting with porotherm bricks and builders family

Opeka je energetski efikasna

Zahvaljujući kombinaciji oblika glinenih blokova i konzistencije gline, ovi blokovi mogu postići ono što drugi građevinski materijali ne mogu. Naime, glineni blokovi pružaju izolaciju od toplote i čuvaju toplotu, čime sprečavaju brzo hlađenje zimi, a leti štite od prekomernog zagrevanja. Pošto blokovi sprečavanju nepotreban gubitak energije, i to bez dodatne toplotne izolacije na fasadi značajno doprinose smanjenju potrebne energije za grejanje ili hlađenje. 

Opeka ima stabilnu vrednost

Privatne kuće i stanovi izgrađeni od glinenih blokova predstavljaju investiciju za više generacija. Oni kombinuju udobnost zdravog života sa visokokvalitetnom i trajnom građevinskom konstrukcijom. Time se garantuje visoka prodajna vrednost čak i nakon mnogo godina.

Opeka je ekonomična

Gradnja glinenim blokovima je na više načina ekonomična. Pre svega, glineni blokovi omogućavaju brzu i fleksibilnu izgradnju masivnog omotača zgrade, što donosi uštede na vremenu i na troškovima. Posebno kod zidova monolitne konstrukcije, bez dodatne izolacije, vetar, vremenske nepogode, vrućina, mraz pa i bube, nisu u stanju oštetiti takav zid. Kao rezultat toga, skoro da nema troškova održavanja, vrednost zgrade ostaje stabilna, a troškovi energije mogu se smanjiti zahvaljujući visokim izolacionim svojstvima glinenih blokova kompanije Wienerberger. To je razlog zašto je izgradnja kuće glinenim građevinskim materijalima uvek prvoklasna investicija.

Reference photo new construction single family in Putte

Opeka je dobar zvučni izolator

Zidovi od glinenih blokova imaju odlična svojstva zvučne izolacije. Što je zid masivniji, to je bolja zvučna izolacija, kako sa spoljašnje tako i sa unutrašnje strane kuće. Pored toga, Wienerberger nudi glinene blokove koji pružaju posebnu zvučnu izolaciju za upotrebu između stanova. Zaboravite na buku iz susednih stanova uz Wienerberger rešenja.

Opeka je trajna

Zgrade izgrađene od glinenih blokova su čvrste, stabilne i trajne. Tako izgrađene zgrade stvorene su da traju preko sto godina, osiguravajući dom i za buduće generacije. 

Opeka je održiva

Svi glineni građevinski materijali su ekološki i održivi. Oni se sastoje od prirodnih sirovina koje se vrlo pažljivo prerađuju, a proizvode se u blizini tržišta čime se postižu kratke transportne udaljenosti. 

Opeka je prirodna

Glineni blokovi su prirodni građevinski materijali jer njihove glavne komponente – glina i voda – dolaze pravo iz prirode. Glinene građevinske materijale ne treba tretirati hemikalijama da bi se postigla zaštita od požara ili vlage. Za poboljšanje kvaliteta proizvoda koriste se samo aditivi čija je ekološka neškodljivost proverena opširnim ispitivanjima. Glineni blokovi su apsolutno netoksični, bez alergena i savršeno kompatibilni sa ljudima i prirodom.

 
àüp

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška

Mi možemo da vam pomognemo da sagradite željeni objekat!

  • Besplatno savetovanje o izboru materijala
  • Besplatno savetovanje o ugradnji materijala
  • Besplatni proračuni potrebnog materijala

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabavke Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Tehnička podrška

Kako biste lakše odabrali materijale, saznali više o njihovoj ugradnji, kao i dobili besplatnu specifikaciju materijala za vaš objekat, na raspolaganju vam je naš stručni tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a. 

Istaknuto

IZO Profi opeka punjena kamenom vunom za porodične kuće

Najbolja toplotna zaštita s Porotherm IZO Profi brušenom opekom punjenom kamenom vunom.

Porotherm IZO Profi opeka za višespratne stambene i poslovne zgrade

Porotherm IZO Profi za više korisnog stambenog prostora.

Povezani artikli