Brick Award 14 Architecture Talks, trophies
Wienerberger jobs

Dobitnici Wienerberger nagrade Brick Award

 Wienerberger nagrada Brick Award za izvanredna arhitektonska rešenja u kojima se koristi opeka se dodeljuje od 2004. godine. arhitektima i autorima ovih objekata. Svake dve godine se širom sveta prijavi veliki broj projekata za dodelu nagrade. Nakon toga nezavisni novinari i kritičari za područje arhitekture kao i arhitekte analiziraju i diskutiraju o projektima a u uži krug svrstavaju 50 projekata koje dele u različite kategorije.

Nominacije se predstavljaju međunarodnom žiriju renomiranih arhitekata koji biraju dobitnike iz pojedinih kategorija kao i dobitnika glavne nagrade. Među članovima žirija su bile arhitekte dobitnici Pritzker nagrade iz 2012. Wang Shu, Laura Andreini, Mies van der Rohe, finalist iz 2015., Jonathan Sergison i Anne Kaestle koja je bila dobitnica nagrade 2016. 

Pobednici Wienerberger nagrade Brick Award se proglašavaju svake dve godine na ceremoniji dodele nagrada i u pratećoj knjizi Brick!

Nagrađeni projekti se mogu naći svuda u svetu. Prvu Wienerberger nagradu Brick Award 2004. je osvojio Josef Pleskot iz Češke sa svojim neverovatnim rešenjem za prolaz pešaka u parku dvorca. U godinama nakon toga glavne nagrade su otišle u Mađarsku, Nemačku, Južnu Afriku, Tajland, Austriju i Španiju. Na poslednjoj dodeli Wienerberger nagrade Brick Award u 2018. glavna nagrada je dodeljena arhitektama iz Velike Britanije i Švajcarske.

 

Novčana nagrada

Sjajno je biti pobednik. Osim časti i prestiža koji dolaze sa osvajanjem nagrade, projekti koji osvoje Wienerberger nagradu Brick Award osvajaju i novčanu nagradu. U 2020.  će novčana nagrada iznositi 5.000 EUR za svakog dobitnika određene kategorije i 7.000 EUR za glavnu nagradu (uključujući dobitnika određene kategorije). Dobitnik glavne nagrade se bira iz grupe dobitnika pojedinih kategorija.

 

Architects working in their office

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a.