Fasada od crnih listela

Moderna fasada - elegancija tamnih listela

Ako razmišljate o izgradnji porodičnog doma, ili ako ste svoju zamisao pretočili u plan, onda je vreme da razmišljate o izgledu i funkcionalnosti fasade. Ovo je najveća površina kojoj se treba posvetiti kada su u pitanju radovi na kući. Takođe, fasada je i fokalna tačka kada prilazite dvorištu i domu, te joj treba posvetiti posebnu pažnju. U nastavku teksta govorimo o benefitima glinene opeke, o izazovima kada je u pitanju moderan stil kao i pronalaženju kreativnih i funkcionalnih rešenja. 

Crna listela - spoj modernosti i klasike

Ako želite da vaš dom odiše komforom i uz to da ima moderan izgled i dizajn, verujemo da će vam crne cigle ili listele pomoći u dostizanju željenog efekta. Tamniji tonovi opeke i oštre, prave linije građevine učiniće fasadu savremenom i estetski lepom. Svakako, praktična namena svakog građevinskog materijala se ne sme zaboraviti, te je izuzetno bitno da opeka bude napravljena od kvalitetnih sirovina uz pomoć najbolje tehnologije. Cigle od prirodne opeke se peku na izuzetno visokim temperaturama što ih čini otpornim na vatru, kao i na druge spoljne uticaje. Kvalitetan i klasičan materijal u crnoj ili sivoj boji daje i upečatljiv izgled i dugotrajnu zaštitu.  Iako klasični, zemljani tonovi cigle imaju svoj šarm, ljubitelji modernog stila se pre odlučuju za monohromatska rešenja. 

Listele i kao deo enterijera

Učinite da vaša fasada bude umetničko delo

Jedan od načina na koji možete da istaknete fasadu vaše kuće jeste da slažete nekoliko sličnih tamnih tonova cigle. Ako se opredelite za tamne tonove, onda možete uklapati nekoliko nijansi cigle u iz crne i sive palete. Na ovaj način možete još više istaknuti oblik i 3D efekat koje cigle i listele stvaraju. Čar cigle je i njena tekstura koja će sa nekoliko komplementarnih nijansi doći još više do izražaja. Ako se pravilno uklope, crne listele sa ponekom listelom u nešto svetlijem tonu, doprineće reljefnom efektu. U ponudi Wienerbergera možete pronaći veliki izbor cigli i listela. Kompletnu ponudu možete pogledati OVDE.

Dualni tonovi fasade: beli zid u kontrastu sa crnom opekom

Ako želite da samo neki od zidova fasade budu obloženi dekorativnom listelom ili klasičnom ciglom, onda je crne tonove najbolje uklopiti sa belim ili svetlosivim zidom. Uklapanjem ova dva elementa fasade dobija se komplementarni kontrast koji doprinosi da se cela građevina maksimalno istakne. Klasični crni i beli tonovi doprineće celokupnom modernom stilu kome vaš dom teži. 

Continental 9 crep crne boje
Continental 9 crep crne boje

Kako uklopiti tamnije fasade kuće sa dvorištem?

Još jedan bitan aspekat na koji treba da obratite pažnju jeste i dvorište, kao i ostatak naselja u kome se objekat gradi. Kuću, njen oblik i fasadu, treba uklopiti sa prirodnim ambijentom kao i sa celokupnim urbanističkim planom. Popločavanje dvorišta. Dodavanje staza kao i raspored biljaka i drveća treba da bude u skladu sa kućom kako bi zajedno stvorili kompaktnu celinu.

Obratite pažnju i na izbor crepa

Kada ste se odlučili za moderan stil fasade sa tamnijom ciglom od opeke, onda je uklapanje crepa sa ostatkom kuće sledeći korak. Za objekte koji teže modernoj estetici sa ravnim linijama, minimalističkom dekoracijom i sa mnohromatskom fasadom, onda je i crep u crnoj boji velikog formata dobar izbor. Tondach Continental 9 crep velikog formata je pogodan i za postavljanje na manje nagibe, te se može postaviti i na kosine od 10°.

 

Couple inside their future home inside building shell
© Ionut Macri

Specijalna opeka za zvučnu izolaciju

Posebno dizajnirana opeka koja šititi od negativne buke

Da biste uživali u miru i tišini svog stana, idealno rešenje je specijalna opeka Porotherm AKU 25 i Porotherm AKU 19, koja je idealna za zvučnu izolaciju između dva stana. Ova opeka se jednostavno ugrađuje uz klasični malter pa je odlično rešenje za akumulaciju toplote koja je posebno važna u prelaznim periodima.

*Ispitivanje sprovedeno na IMS Beograd.

 

 

Pročitajte i ostale članke:

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška

Mi možemo da vam pomognemo da sagradite željeni objekat!

  • Besplatno savetovanje o izboru materijala
  • Besplatno savetovanje o ugradnji materijala
  • Besplatni proračuni potrebnog materijala

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabavke Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Tehnička podrška

Kako biste lakše odabrali materijale, saznali više o njihovoj ugradnji, kao i dobili besplatnu specifikaciju materijala za vaš objekat, na raspolaganju vam je naš stručni tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a.