Father protecting little girl while learning to ride the bike while mother watches them
Father with two kids sketching and mother with boy reading a book in living room

Kuće za budućnost cele porodice

Gradnja ili adaptacija kuće prema pravilima energetske efikasnosti garantuje značajnu ekonomsku uštedu domaćinstvu a kroz kvalitetniju izolaciju i čuvanje toplote obezbedićete miran život generacijama koje dolaze!

Koncept energetske efikasnosti kuće u svakodnevnom stanovanju nije samo moderan smer u arhitekturi. To je idejna celina čije se prednosti odražavaju u pametnoj upotrebi prirodnih resursa, brižnom odnosu prema prirodnoj sredini i još većem komforu stanovanja uz značajno manje troškove.

 

Napredak tehnologije kao odgovor na izazov

Energetska efikasnost nastala je kao odgovor na sve veći izazov uzrokovan poskupljenjem postojećih energenata i klimatskim promenama. Veći trošak za grejanje kuće, toplu vodu i osvetljenje prostorija koji se temelji na korišćenju starijih standarda gradnje i na zastarelim tehnologijama smanjuje finansijske mogućnosti brojnih domaćinstava pa ih sprečava da slobodno raspolažu svojim novcem. Ta činjenica okreće ih prema pronalasku novih boljih rešenja za sopstveni komfor i kvalitetno stanovanje kako više ne bi plaćali velike iznose za račune za utrošenu energiju. Upravo je svesnost o efikasnom stanovanju i želja da se manje šteti prirodnom okruženju omogućila brz napredak novih tehnologija i njihovo aktivno korišćenje u brojnim domaćinstvima širom sveta.

 

Razmišljajte o efikasnosti!

Prosečna potrošnja energenata većine ranije građenih kuća, koje nisu građene po standardima energetske efikasnosti, godišnje doseže (pa čak i prelazi) 200 kWh/m2. U poređenju sa potrošnjom energetski efikasnih objekata, to je ogromna potrošnja energenata u sezoni grejanja. 

U istom razdoblju energetski efikasne kuće troše od 40 do 70 kWh/m2 godišnje. U toj godišnjoj potrošnji energenata u proseku oko 70% celokupne energije u domaćinstvu odlazi na potrebe grejanja prostorija.

Kvalitetna gradnja – manji računi

Za jedno domaćinstvo takva efikasnost može značiti smanjenje računa za grejanje u hladnim mesecima za skoro 30% jer se izvori energije koriste u znatno manjoj količini. Toplota koja se stvara grejanjem u energetski efikasnim kućama duže vreme se zadržava u prostoru, što ga čini prijatnim za stanovanje. Energetski efikasne kuće nazivamo štedljivim jer je način na koji koriste energiju znatno efikasniji i ima minimalan uticaj na životno okruženje. Takva štednja energenata nimalo ne utiče na standard stanovanja jer ne postoji potreba za bilo kakvim ograničavanjem. Zimi kuća nije hladna iako se troši manje energije na zagrevanje prostora, a topla voda nije ograničena samo na potrebe pranja i tuširanja.

 

Važnost materijala

Energetski efikasne kuće poseduju bolju i kvalitetniju izolaciju, raspored prostorija je prilagođen orijentaciji prema stranama sveta i upotrebi prirodnih prednosti, imaju optimalno prilagođen sistem ventilacije i stvaranja unutrašnje klime zahvaljujući materijalima od kojih su napravljene. Zidovi od energetski efikasne opeke sa integrisanom izolacijom i troslojno staklo sa vakuumom ili određenom vrstom gasa za prozore osnove su na kojima se temelji projekat takve kuće. Solarno grejanje vode savršen je primer pametne upotrebe obnovljivog izvora sunčeve energije.

Zaštita sa svih strana

Osim same opeke, i glineni crep na krovu kuće može u istoj meri doprineti energetskoj efikasnosti kuće jer ispod krova stvara prostor u kojem se toplota reguliše na prirodan način, što znači da se kad je hladno zadržava u potkrovnom prostoru i čuva potkrovlje od hladnijeg vazduha, a leti sprečava prodor vrelog vazduha u potkrovni prostor upotrebom kvalitetnih sistema za ventilaciju. Na takvom krovu ugradnja solarnih panela za grejanje tople vode je efikasnija nego na limenom krovu. Najveći efekat ugradnje solarnih panela će osetiti domaćinstva koja panele postave na južnu stranu krova.

Pročitajte i ostale članke:

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabavke Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Tehnička podrška

Kako biste lakše odabrali materijale, saznali više o njihovoj ugradnji, kao i dobili besplatnu specifikaciju materijala za vaš objekat, na raspolaganju vam je naš stručni tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a. 

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška

Mi možemo da vam pomognemo da sagradite željeni objekat!

  • Besplatno savetovanje o izboru materijala
  • Besplatno savetovanje o ugradnji materijala
  • Besplatni proračuni potrebnog materijala