Fasada od crnih listela

Energetska efikasnost i Wienerberger sistemska rešenja u gradnji

Kompanija je osnovana 1819. godine u Beču. Wienerberger je vodeći proizvođač građevinskih materijala za zid, krov i za    infrastrukturne elemente. Danas, proizvodimo u 216 pogona koji se nalaze u 28 država.
Razmatrajući koja će ekonomska i društvena kretanja uticati na društvo u budućnosti i ponašajući se u skladu sa tim danas, Wienerberger je u mogućnosti da ponudi nova i ubedljiva građevinska rešenja - rešenja dizajnirana da obogate izgrađeno okruženje i stvore građevinski legat na koji možemo biti ponosni.

Clay
U dodiru sa prirodom

Glina kao nepresušna inspiracija

 

Modernu gradnju ne čine samo nova rešenja koja se odražavaju na vizualizaciju objekata u prostoru, već i materijali koji su pažljivo odabrani kako ne bi narušili sklad prirode. Wienerberger je na tom polju vratio u fokus tradicionalni materijal - glinu. Hiljadama godina se gradi opekom, a u XXI veku ovaj građevinski materijal je doveden do savršenstva.

 

Benefiti gradnje od prirodnih materijala su svima poznati, ali je potrebno da se crep, cigla, listela ponovo osvetle na nov i moderan način. Glina kao beskrajna inspiracija i kao gradivni element je nepresušna! Od građenja single family objekata, pa do višestambenih jedinica i javnih prostora – glina je dala odgovore na zahteve modernih građevina različite namene.

Product shot of the Energy from nature Energy+ Brick Porotherm T Profi and TS Profi

Tondach crep

Tondach glineni crep napravljen je od potpuno prirodnih materijala od 4 osnovna elementa: zemlje, vazduha, vatre i vode, bez imalo hemijskih dodataka te ne ispušta zagađivače, alergene ili hemikalije u okolinu. Stoga je kišnica sa krovova od Tondach glinenih crepova u potpunosti ekološki prihvatljiva. Glineni Tondach krovni crepovi mogu se skoro 100% reciklirati, a moguće je njihovo ponovno korišćenje i postavljanje.

 

Gradnja energetski efikasnih objekata sa Porotherm blokovima i Terca listelama

 

ENERGY+ gradnja

Porotherm IZO Profi i Profi proizvode se precizno kontrolisanim kompjuterskim procesom brušenja pa su prirodan, ekološki proizvod napravljen od gline, peska i piljevine, a IZO Profi je, sem toga, punjen kamenom vunom. Nakon upotrebe taj ekološki proizvod se može 100 % reciklirati.

 

Vučene fasadne listele

Vučene fasadne listele izrađene su po visokim standardima kako bi bile durabilne i dugotrajne. To podrazumeva veliku izdržljivost naših listela kao i malu apsorpciju vode. Listele su izrađene po evropskim standardima (EN ISO 10545-12). U odnosu na standardne cigle, za proizvodnju i gradnju sa listelama postiže se manja emisija CO₂. Takođe, sa manjim utroškom vode pri samoj gradnji i instalaciji na zid, zidanje sa listelama je čistije, ekološki prihvatljivije i i brže.

Wall cluster icon for Energy plus products, energy efficient, premium products
Energetski efikasan dom

Koncept E4 gradnje

  • Energija
  • Ekonomija
  • Ekosistem
  • Emocija

Građenje kuće od opeke znači smanjenje klimatskih promena. Zašto? Zato što je najveća energetska efikasnost moguća sa glinenim građevinskim materijalima! Zbog svog veoma dobrog kapaciteta skladištenja toplote zajedno sa odličnim izolacionim svojstvima, oni pomažu u smanjenju ukupne potrošnje energije i emisije CO2.

 

Sustainability Header Image
Wienerberger E4 kuća

Svaki tip kuće može se izgraditi od glinenih građevinskih materijala po razumnoj ceni i u određenom roku. Kuće od cigle imaju veoma dug životni vek od više od 150 godina i gotovo se ne održavaju. Ovo pomaže u održavanju niskih operativnih troškova.

Graditi kuću od glinenih građevinskih materijala znači graditi čiste savesti. Zašto? Zato što su glineni blokovi, cigle, crep i pločnici napravljeni od prirodne sirovine koja je dostupna u gotovo neograničenim količinama i koja se pažljivo vadi sa najvećom mogućom brigom za životnu sredinu. Takođe: Glineni proizvodi se uglavnom nabavljaju iz regiona, što dovodi do više lokalnih poslova i manje transporta. To ih čini posebno ekološki prihvatljivim i održivim.

Izgraditi kuću od glinenih građevinskih materijala znači stvoriti visok komfor života. Zašto? Zato što je kuća od cigle, glinenih blokova i crepa zdrava, udobna, sigurna i lepa:

Kuća od cigle je zdrava jer glineni građevinski materijali ne emituju nikakve zagađivače u unutrašnji vazduh. Oni su u stanju da apsorbuju vlagu kada je vazduh u prostoriji vlažan i brzo je oslobađaju kada je vazduh suv. Ovo sprečava vlagu u građevinskoj strukturi, a time i bakterije i buđ.

 

Stvaranje arhetipa kuće budućnosti

Wienerberger tehnologija za proizvodnju građevinskog materijala od opeke ima mogućnost da stvori arhetip kuće budućnosti: kuće koja je podjednako održiva i inovativna koliko je praktična i pogodna za život; kuće koja će funkcionisati i sada kao i za 150 godina.

Couple inside their future home inside building shell
© Ionut Macri

Specijalna opeka za zvučnu izolaciju

Posebno dizajnirana opeka koja šititi od negativne buke

Da biste uživali u miru i tišini svog stana, idealno rešenje je specijalna opeka Porotherm AKU 25 i Porotherm AKU 19, koja je idealna za zvučnu izolaciju između dva stana. Ova opeka se jednostavno ugrađuje uz klasični malter pa je odlično rešenje za akumulaciju toplote koja je posebno važna u prelaznim periodima.

*Ispitivanje sprovedeno na IMS Beograd.

 

 

Pročitajte i ostale članke:

Tri hiše, Slovenija

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška

Mi možemo da vam pomognemo da sagradite željeni objekat!

  • Besplatno savetovanje o izboru materijala
  • Besplatno savetovanje o ugradnji materijala
  • Besplatni proračuni potrebnog materijala

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabavke Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Tehnička podrška

Kako biste lakše odabrali materijale, saznali više o njihovoj ugradnji, kao i dobili besplatnu specifikaciju materijala za vaš objekat, na raspolaganju vam je naš stručni tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a.