Nova generacija brušene opeke

Bez buke, molim!

Neke nas note osvajaju na prvu, na zvukove koji nas okružuju smo navikli, a tu je i ona neprijatna buka koju izbegavamo. Sve je to muzika naše svakodnevice.

Kakav bi svet bio bez zvuka? Koliko god želimo mir i tišinu, bez zvuka svet i naš život bili bi tužno mesto, posebno ako poznajemo lepotu muzike, pesme ptica, dečijeg smeha, kiše, vetra, šuma mora… Zvuk je sastavni deo naše svakodnevice, pratitelj najlepših događaja u našim životima, sporedni junak naših uspomena. Uostalom, sluhom čovek dobija 86 posto svih informacija, jer je ovo čulo stalno aktivno – sluh, naime, nikada ne spava. Od uspavanke u detinjstvu koja nam je na oči nanosila slojeve pospanosti i snova, rođendanskih slavlja preko umirujuće muzike pri spremanju ispita do tonova uz koje smo se zaljubljivali, smejali, stvarali uspomene, zvuk je uvek tu, uvek i svuda oko nas. Uostalom, kad danas čujete neku pesmu ili zvuk, setićete se neke osobe ili događaja. Zvuk je govor koji svakodnevno koristimo, zvuk je i sve ono što nas ujutru kad izađemo iz kuće okruži i prati sve dok ne odemo na spavanje.

Prijatne frekvencije

Zvuk je mehanički val frekvencija od 16 Hz do 20 kHz, to jest u rasponu u kojem ga ljudsko uho čuje. Niže od 16 Hz je infrazvuk, a više od 20 kHz ultrazvuk, oba nama nečujna. Postoji i hiperzvuk ako je frekvencija viša od 1 GHz. Zvuk se mora kroz nešto kretati pa ga medij ili posrednik vodi od izvora do onoga koji ga čuje. A posrednik može biti skoro sve – vazduh, voda, zemlja, predmeti… Kad nema medija nema ni zvuka. Zvuk ne prolazi kroz vakuum pa je zato svemir tako beskrajno tih. Kad je zvuk preglasan, onda je to buka koju merimo  stepenima i koja ima uglavnom negativne konotacije. Buka saobraćaja, sirena, zvukovi upozorenja koji moraju biti iritantni i lako čujni, buka svađa, vikanja, pretnji, povišeni i snažni glasovi naa uznemiruju. Da buka nije bezopasna pokazuju i mnoga istraživanja. Osim prijatnih zvukova koji nas opuštaju ili raduju, glasni zvukovi i buka mogu nam škoditi. Buka ima uticaj na naše zdravlje. Zato je jako važno znati da je zvuk dobar, a buka loša. Dokazano je da buka ometa i rad i odmor, može izazvati simptome i bolesti poput nesanice, glavobolje, visokog krvnog pritiska, ubrzanog lupanja srca, nervoze… 

Buka je zato klasifikovana kao zagađivač okoline, baš poput smeća, izduvnih gasova i ostalih zagađivača jer negativno utiče na zdravlje. Često se zanemaruje kao ekološki problem jer se njeni negativni uticaji pojavljuju postepeno pa se na nju donekle čak možemo naviknuti. To nikako ne znači da ona i dalje ne smeta i ne stvara trajne probleme.

 

Negativan uticaj buke

Buka koja nas okružuje može biti komunalna, na nju nemamo uticaja, i ona na koju imamo uticaja, poput one na koncertima kojoj se rado prepuštamo. Na koncertima i u diskotekama buka doseže 110 do 120 decibela. Maksimalno dopušteno izlaganje takvoj buci je pola sata u nedelju dana pa je zato danas zabrinjavajuće izlaganje mladih glasnoj muzici koju slušaju preko slušalica. Istraživanja pokazuju da tri četvrtine mladih redovno sluša preglasnu muziku što ih dovodi u opasnost od trajnog oštećenja sluha. Danas više od deset posto mladih već ima oštećen sluh. Zato, oprezno sa slušalicama i nikako više od sat vremena dnevno i to na 60 posto od maksimalne jačine zvuka. Buka je svuda oko nas. Neku možda više i ne primjećujemo: saobraćaj, automobile, buku kućnih aparata, ventilacije, ali i bučne razgovore, sirene i alarm… Danas se nećete uplašiti zvuka mikrotalasne, usisivača, fena za kosu ili centrifuge mašine za pranje veša, ali ako imate li kućnog ljubimca primetićete da su za njega zvukovi na koje smo mi navikli, buka koja ga plaši.

 

Mir koji nam je potreban

Sasvim je jasno da smo svi izloženi zvukovima koji nas uznemiravaju – preglasne komšije, svađe, treštanje muzike vikendom, lupanje koje čujemo u svom stanu, alarmi koji se dugo oglašavaju jer ih niko ne gasi… Sve to ometa naš mir i vremenom nas može učiniti nervoznim. Zato nam je potrebno mirno okruženje, dom, mirno mesto u kojem se možemo povući od spoljašnjih faktora koji nas opterećuju, poput buke. Potreban nam je odmor, da čujemo sami sebe, da čujemo svoje misli, trebaju nam mirni dani i mirne večeri. Odavno su ljudi shvatili koliko je važno imati izolator koji će buku i nepoželjne zvukove ostaviti – napolju, van doma. Najbolji je glina, nekad i sada lako dostupna, pogodna za oblikovanje i otporna na kišu, vetar i razne druge uticaje. Naravno, pri tome ne mislimo na buku koja je vama buka, a vašim tinejdžerima odlična muzika koju vi više jednostavno – ne razumete. Baš kao što ni vaši roditelji nisu razumeli – vašu buku.

Couple inside their future home inside building shell
© Ionut Macri

Specijalna opeka za zvučnu izolaciju

Posebno dizajnirana opeka koja šititi od negativne buke

Da biste uživali u miru i tišini svog stana, idealno rešenje je specijalna opeka Porotherm AKU 25 i Porotherm AKU 19, koja je idealna za zvučnu izolaciju između dva stana. Ova opeka se jednostavno ugrađuje uz klasični malter pa je odlično rešenje za akumulaciju toplote koja je posebno važna u prelaznim periodima.

*Ispitivanje sprovedeno na IMS Beograd.

 

 

Pročitajte i ostale članke:

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška

Mi možemo da vam pomognemo da sagradite željeni objekat!

  • Besplatno savetovanje o izboru materijala
  • Besplatno savetovanje o ugradnji materijala
  • Besplatni proračuni potrebnog materijala

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabavke Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Tehnička podrška

Kako biste lakše odabrali materijale, saznali više o njihovoj ugradnji, kao i dobili besplatnu specifikaciju materijala za vaš objekat, na raspolaganju vam je naš stručni tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a.