Kako dnevna svetlost utiče na koncentraciju

Visoko potkrovlje sa galerijom

Visoka potkrovlja imaju dosta višu tavanicu od standarda što im daje posebnu čar. Ovaj tip potkrovnog prostora i mansarde upravo zato pruža poseban ambijent, akustiku i celokupan izgled. 

Visoko potkrovlje sa galerijom
Visoko potkrovlje sa galerijom

Jedinstvenost visokog potkrovlja

 

U nekoliko navrata smo govorili o jedinstvenosti potkrovlja. Prvo što nam pada na pamet kada govorimo o ovom prostoru jesu upravo kosine krova koje se stapaju sa zidovima dajući mu osećaj ušuškanosti. Ali, postoje i visoka potkrovlja koja poseduju neke elemente kao i klasična, ali su ipak na svoj način jedinstvena. Iako su kosine tavanice vidljive, prostor ipak nema spušten strop – čak šta više, on je izdignutiji. Standardna visina plafona ne može biti manja od 2,5 metara, a opšta visina se kreće i u rasponu do 3,2 m. Za razliku od klasičnih dimenzija, ovde možemo primetiti elevaciju koja u saglasju sa kosim krovom donosi  svežinu u prostor. 

Tondach krovni prozor

Kako iskoristiti dodatnu visinu?

Izdignuti plafoni mogu se pronaći u prostorima koji su nekada bili industrijske zone, a u modernom vremenu preuređeni za život. Ono što daje dodatni benefit ovim prostorijama jeste i to što postoji mogućnost postavljanja galerije. Sa izdignutim prostorom koji nije zatvoren nije narušen prvobitni plan i raspored potkrovlja, ali je galerija omogućila dodatni prostor kao i još jedan element u estetskom smislu. Takođe, osim industrijskih zgrada koje su preuređene za stanovanje, poslednji spratovi porodičnih domova mogu postati potkrovlja sa visokom tavanicom. I ovde je moguća galerija ako osnova prostora i visina tavanice dozvoljavaju.

Raspored krovnih prozora u prostoru sa galerijom

Takođe, ako u vašem visokom potkrovlju imate ili planirate da postavite galeriju – onda je i raspored krovnih prozora na plafonskim kosinama izuzetno važan. Da li ćete postaviti krovne prozore samo na centralnom delu koji bi osvetljavali i osnovni sprat i galeriju, ili ćete dodati i prozore tih ispod novog nivoa zavisi i od namene prostora.

 Ako na izdignutom delu potkrovlja planirate spavaću sobu, onda vam krovni prozor na toj strani nije neophodan. Svetlarnici na centralnom delu će u tom slučaju biti sasvim dovoljni. Ako pak planirate da imate kancelarijski prostor na nivou galerije – tada vam je dodatno prirodno osvetljenje neophodno. Uzimajući u obzir sve ove elemente visokog potkrovlja, kao i namenu prostora, možete dobiti udoban i praktičan prostor za život i rad.

Galerija kao poseban pečat vašeg potkrovlja

Kada je raspored određen na osnovu upotrebe prostora, ostalo vam je samo da razmišljate o detaljima i konačnom uređenju. Visoke tavanice su odlična osnova za uređenje prostora u industrijskom stilu, ali to ne mora biti jedini pravac u kome dizajn enterijera ide. Sa industrijskim dizajnom u visokom potrkovlju vi naglašavate sve specifičnosti prostora. Sa druge strane, možete se odlučiti i za nešto veći nameštaj, fotelje, kauče ali i komode koji poseduju nogare. Na taj način nije samo tavanica izdignuta nego i celo uređenje enterijera.

Savet plus:

Takođe, na osnovnom spratu visokog potkrovlja možete okačiti slike ili postaviti druga umetnička dela većih proporcija kako bi i detalji bili komplementarni dimenzijama prostora. 

Lifestyle image

Pošaljite nam upit za ponudu!

Ukoliko biste želeli da za svoje potkrovlje odaberete Tondach krovni prozor, javite nam se da vam pomognemo! Naš prodajni tim će vas vrlo brzo kontaktirati.

Kako odabrati idealan model prozora?

Comfort, Project, Energy+ ili SmartPro?

Saznajte više o svim modelima Tondach krovnih prozora i prepoznajte najbolje rešenje za vas!

 

Tri hiše, Slovenija

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška

Mi možemo da vam pomognemo da sagradite željeni objekat!

  • Besplatno savetovanje o izboru materijala
  • Besplatno savetovanje o ugradnji materijala
  • Besplatni proračuni potrebnog materijala

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabavke Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Tehnička podrška

Kako biste lakše odabrali materijale, saznali više o njihovoj ugradnji, kao i dobili besplatnu specifikaciju materijala za vaš objekat, na raspolaganju vam je naš stručni tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a.