dozivljaj prostora
Parents measuring children's height

Doživljaj prostora kroz sva čula

Prostori su u svom eteričnom obliku zapravo mirisi, osećaji, druženja i uspomene. Poprimaju obrise ljudi s kojima smo u njima boravili, pamtimo ih po oblicima, bojama, vizurama, atmosferi, smehu ili tuzi, prvom poljupcu...

Vraćamo im se kao starim prijateljima i sećamo ih se po autentičnosti doživljaja. Bez obzira na to da li su prostori otvoreni ili zatvoreni, stambeni ili poslovni, bez obzira na to da li se radi o bioskopima, stadionima, muzejima ili pozorištima, oni su se u naše sećanje upisali duboko i trajno, čuče nam u podsvesti i čekaju neki okidač koji će ih čudom vratiti u naše misli u punom sjaju trenutka u kojem smo u njima već boravili.
Kod svakoga od nas okidač je drugačijeg tipa. To može biti ukus nekog jela, osoba s kojom smo u tom prostoru boravili, neki značajan svetski događaj koji se u to vreme odvijao.
Vrlo često je to muzika, neka određena kompozicija, knjiga koju smo u nekom prostoru čitali. Posebno jaku grupu podsetnika na prostore čine mirisi.
Svi vrlo dobro pamtimo mirise detinjstva, a u tom pogledu naročito su važni prostori u kojima smo odrastali i gde nam se ukazivala ljubav i pažnja.
Pamtimo proslave i porodična okupljanja. U fokusu svega je druženje u određenom prostoru i prijatnost koja iz tog druženja proizlazi.

Koji detalji vama čine život lepšim?

Svetle nijanse, osvetljenje, mirisi...

Svetli podovi, tipični za skandinavski dizajn, daju veći naglasak na arhitekturu celog prostora i detalje u njemu. Zid od cigle je savršen element u takvom ambijentu. Beli pod svaki prostor čini čistijim, većim i svežijim.

Otprilike, takav oblik življenja izrazito se neguje u skandinavskim zemljama, a posebno u Danskoj, gde je takav pristup dobio i ime – hygge.


Trenuci u kojima je svaki član porodice zaokupljen svojom zanimacijom, gledajući u TV ili tablet, upravo je ono što koncept hygge-a odbija da prihvati. Druženje porodice kroz timski rad, igru, pevanje, društvene igre ili bilo koju drugu aktivnost koja podstiče zajedništvo osnova je ovog trenda koji prihvata sve veći broj ljudi. Zajedništvo s decom i rešavanje problema kroz razgovor i psihološki pristup vaspitanju takođe
su bitna stavka filozofije u kojoj su svađa i vika nepoznanica.

Parents watching girl in joy over her future room in building shell
© Ionut Macri
Single family home with one floor. 15 rue des Coteaux 68920 WETTOLSHEIM. Tiles Vauban 2 Droite Red.
© Alain-Marc OBERLE

Hygge – uživanje u životu i prostoru

Danski način života je premašio nacionalne razmere zbog posebnog stila življenja koji uključuje hedonističke rituale u prijatnom ambijentu. Plamen brojnih sveća uz zvukove ambijentalne muzike i pucketanja drva u kaminu dok čitate omiljenu knjigu u udobnoj fotelji, u dragom i poznatom okruženju, bezvremenski je osećaj koji uklanja svaki stres, a često budi i okidače.
Prijatnost koju osećamo vraća nas u razne druge situacije koje smo proživeli. Lepe trenutke iz prošlosti prizvaće miris jela koje ste često jeli u roditeljskom domu, pogled na predmet koji ste kupili na opuštajućem odmoru, miris svežine i buđenja prirode koji dopire iz bašte, osećaj dok vam tkanina vašeg najdražeg ćebeta dodiruje kožu i greje vas, pesma s radija koju ste često puštali na jednoj veseloj rođendanskoj proslavi...
Moderna filozofija stanovanja i života generalno pristigla s hladnog severa, podseća
nas na ono što smo i sami osetili bezbroj puta, a da to iskustvo nismo imenovali. Prostor u kojem boravimo doživljavamo kroz sva čula i neobično je važno da ga uredimo funkcionalno, lepo i u skladu s karakterom svih osoba koje u njemu borave.

 

Danci važe za jednu od najsrećnijih nacija na svetu. Njihov stil življenja i ponašanja odlično funkcioniše, a sa sobom nosi zaista pozitivne stvari. Uživaju u životu kroz lepotu rituala i ugađanje sebi i drugima, počevši od sopstvenog doma gde estetika i upotrebna vrednost idu ruku pod ruku.

Atmosfera bliskosti i sreće

Reč hygge na norveškom jeziku, iz kojeg vuče koren, znači ‘blagostanje’. Gledajući na taj termin kao stil života, on podrazumeva potrebu za osećajem udobnosti i zadovoljstva, kao i uživanja u blagodatima života i bliskih ljudi. Sve nas to vraća prostorima koje zapravo činimo mi, naši doživljaji, naši najmiliji, naši usponi i padovi, naša stvarnost i naši snovi. Ukratko – naš način života.
Danas se dosta piše o uticaju nekog prostora na ljude, u svim njegovim aspektima. No, potrebno je osvestiti da i ljudi, svi mi, svojim ponašanjem i raspoloženjem utičemo na prostor, a samim tim i na ljude koji s nama borave u istom okruženju. Mi smo ti koji prostor zadajemo i oblikujemo, mi ga stvaramo i ispunjavamo. Mi smo deo svih prostora u kojima smo ikada boravili, a svi ti prostori postali su deo nas. Mi smo u fokusu, mi stvaramo raspoloženje i doživljaj prostora, mi ga činimo drugačijim, ma koliko dugo ili kratko u njemu boravili.


Two women surrounded by colorful cushions and blankets on rooftop terrace flipping through photo album in front of brick wall
© Florian Küttler

Danci kroz hygge u svoje domove žele da utkaju mir i sreću. Kroz niz jednostavnih detalja to im i uspeva, pa razmislite u kojem smeru biste mogli da menjate svoj životni prostor i unapredite kvalitet odnosa članova porodice, povezanost s dragim ljudima. Jedna od osnova hygge uređenja jeste postavljanje što više sveća u prostoru, pomoću čije svetlosti se može kreirati atmosfera. Svetlost i rasveta su na vrhu važnosti uređenja životnog prostora po ovom principu. Izbegava se plafonska rasveta, osim tamo gde
je nužna, a u ostalim slučajevima potrebno je koristiti samostojeću rasvetu kojom je lakše postići topliji utisak sličan prirodnoj svetlosti.
Nadovezujući se na specifičan pristup vaspitanju dece, ne čudi da hygge ne predviđa klasičan način odvajanja prostora za boravak najmlađih. Igraonica ne postoji, jer je deci igranje dozvoljeno svuda, uz uslov da je prostor potpuno siguran za dečju igru.

Pročitajte i ove članke:

Tri hiše, Slovenija

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška

Mi možemo da vam pomognemo da sagradite željeni objekat!

  • Besplatno savetovanje o izboru materijala
  • Besplatno savetovanje o ugradnji materijala
  • Besplatni proračuni potrebnog materijala

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabavke Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Tehnička podrška

Kako biste lakše odabrali materijale, saznali više o njihovoj ugradnji, kao i dobili besplatnu specifikaciju materijala za vaš objekat, na raspolaganju vam je naš stručni tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a.