Kako da izaberete krovni prozor za vaš dom?

Kako da izaberete krovni prozor za vaš dom?

Ako ste se najzad odlučili za renoviranje tavana u funkcionalno i maksimalno iskorišćeno potkrovlje, onda je ugradnja krovnih prozora prioritet u novom prostoru.  U nastavku teksta vas upoznajemo sa benefitima krovnih prozora, sa njihovom strukturom, kao i sa diverzitetom kada su u pitanju modeli i dimenzije.

Kao bitan element mnogih kuća, zgrada, vikendica, poslovnih prostora i mnogih drugih stambenih objekata, krovni prozori su evoluirali u bitan deo moderne gradnje. Njihov doprinos celokupnom domu vidan je kako u spoljašnosti objekta, tako i u njegovom enterijeru. Gledano spolja, prozori koji su postavljeni na krov daju željeni estetski utisak celokupnoj gradnji, dok u samoj prostoriji imaju praktičnu namenu – postaju dodatni izvor prirodne svetlosti.

Ugradnja krovnih prozora

Ono na šta biste trebali da obratite pažnju kada se odlučujete za ugradnju prozora, svakako je njihova energetska efikasnost, zaštita od vlage i kondenzacije, kao i jačina zvučne i toplotne izolacije koje staklo ali i celokupan prozor pružaju.

Osim samih karakteristika materijala i izrade krovnog prozora, bitan je i način ugradnje koji doprinosi energetskoj efikasnosti prozora. Čak i prozori koji imaju efikasnu izolaciju moraju biti pravilno postavljeni kako ne bi prouzrokovali vlagu i promaju. Pri ugradnji je bitno obratiti pažnju na sam nagib krova. Sa adekvatnom postavkom i dodatnim materijalima, prozor postaje funkcionalan i maksimalno doprinosi komforu doma.

Tondach krovni prozor
Tondach krovni prozori

Energetska efikasnost prozora

Bitni faktori koji određuju koliko prozor pruža zaštitu od spoljašnjih uticaja jesu i materijali od kojih je on izrađen, kao i način na koji su sve komponente sastavljene. Prozori sa kvalitetnom izolacijom između stakla su punjeni inertnim gasom – argonom. U pitanju je plemeniti gas koji je bezbojan i nereaktivan te predstavlja vrhunsko sredstvo kada je u pitanju izolacija staklenih proizvoda.  

Bitan faktor koji direktno ukazuje na energetsku efikasnost prozora jeste U-faktor. Što je U-faktor niži, to je izolacija bolja. Svaki prozor poseduje U-faktor samog stakla ali i kompletnog prozora. Ovaj parametar je zapravo odnos brzine strujanja toplotne energije i razlike između spoljašnje i unutrašnje temperature koje deli prozor. Merne jedinice u kojima se u Evropi ovaj parametar izražava jeste:    W/m3 K.

Drvo je prirodni materijal koji se tradicionalno koristi u izradi okvira prozora. Jedan od benefita drvenih prozora jeste i to što daje optimalnu izolaciju ali i strujanje vazduha koje smanjuje uticaj kondenzacije. Impregnacija i premazivanje drveta kvalitetnim ekološkim premazom doprinosi dugotrajnosti ovih prozorskih jedinica. Bezbojne površine se lako čiste i održavaju. Takođe, ostavljaju prostor i za lični pečat – odnosno dodatno bojenje okvira po želji.

Termoizolacija Tondach krovnih prozora napravljena je od čiste prirodne ovčije vune, te je ekološka, visokokvalitetna i laka za manipulaciju prilikom postavljanja.

Široka ponuda Tondach krovnih prozora

U našoj ponudi možete pronaći  različite modele krovnih prozora: Comfort, Project, Energy+ i Smart Pro. Svi modeli dolaze u različitim dimenzijama i moguće ih je postaviti na različite nagibe. Kompletnu ponudu Tondach krovnih prozora pogledajte OVDE!

Osim pomenutih faktora koji utiču na termalnu i hidro izolaciju, kod odabira prozora obratite pažnju i na zvučnu izolaciju koju oni pružaju. Ako se nalazite u urbanoj regiji, onda je poželjna viša zvučna izolacija.

Takođe, pri ugradnji prozora vodite računa i o strani na koju ih postavljate, kao i na samu regiju i klimu gde se vaša kuća nalazi.

Ukoliko, i pored svega navedenog, imate nekih nedoumica oko izbora krovnog prozora za vaš dom, na raspolaganju je Wienerberger tim stručnjaka koji vam mogu olakšati proces donošenja odluke stručnim savetima. 

Lifestyle image

Pošaljite nam upit za ponudu!

Ukoliko biste želeli da za svoje potkrovlje odaberete Tondach krovni prozor, javite nam se da vam pomognemo! Naš prodajni tim će vas vrlo brzo kontaktirati.

Kako odabrati idealan model prozora?

Comfort, Project, Energy+ ili SmartPro?

Saznajte više o svim modelima Tondach krovnih prozora i prepoznajte najbolje rešenje za vas!

 

Tri hiše, Slovenija

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška

Mi možemo da vam pomognemo da sagradite željeni objekat!

  • Besplatno savetovanje o izboru materijala
  • Besplatno savetovanje o ugradnji materijala
  • Besplatni proračuni potrebnog materijala

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabavke Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Tehnička podrška

Kako biste lakše odabrali materijale, saznali više o njihovoj ugradnji, kao i dobili besplatnu specifikaciju materijala za vaš objekat, na raspolaganju vam je naš stručni tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a.