Pravila o privatnosti

Smatramo da je zaštita Vaše privatnosti i Vaših ličnih podataka važna stvar na koju obraćamo pažnju u svim našim poslovnim odnosima. Poštujemo tajnost Vaših ličnih podataka i uvek postupamo u skladu sa odredbama zakona koji uređuje zaštitu ličnih podataka kao i odredbama ovih Pravila o zaštiti privatnosti.

1. Opseg ovih Pravila privatnosti

Ova Pravila o privatnosti su namenjena da Vas obaveste o tome kako Wienerberger doo Kanjiža koristi lične podatke, koje informacije o korisnicima naše/naših web stranica, online aplikacija ili naših mobilnih platformi ("online usluge") prikuplja i ocenjuje a kasnije koristi, prenosi na treće osobe ili obrađuje na bilo koji drugi način.

Ova Pravila o privatnosti se primenjuju na Wienerberger doo Kanjiža. Ne odnosi se na online usluge drugih društava Wienerberger Grupe ili na online usluge kojima upravljaju treće osobe.

2. Prikupljanje podataka

2.1. Podatke koje Vi pružate

Po pravilu, otkrivanje ličnih podataka nije potrebno za korišćenje naših online usluga. Ako se lični podaci (ime, poštanska adresa, broj telefona ili e-mail adresa) prikupljaju u okviru naših online usluga, to se, u meri u kojoj je to moguće, obavlja na dobrovoljnoj osnovi. Ako, na primer, želite da primate Newsletter ponuđen na našoj web stranici, potrebna nam je Vaša e-mail adresa, kao i informacija koja nam omogućava da proverimo da ste Vi vlasnik naznačene e-mail adrese.

2.2. Automatski prikupljeni podaci

Iz razloga sigurnosti podataka i u svrhu optimizacije korisničke pristupačnosti, mi prikupljamo i ne-lične podatke u vezi sa korišćenjem naših online usluga. Na primer, arhiviraju se web pretraživač koji koristite, operativni sistem, naziv domena web stranice koju ste poslednji put posetili pre pristupanja našoj web stranici, broj poseta i prosečno vreme provedeno na našoj web stranici, kao i stranice kojima ste pristupili.

Takvi automatski prikupljeni podaci nisu povezani sa podacima iz drugih izvora. Međutim, zadržavamo pravo proveriti takve podatke, u slučaju da nam se skrene pažnja na konkretne naznake nezakonitog korišćenja.

2.3. Kolačići ("Cookies") i web-pratilice ("web-beacons")

Naše online usluge koriste takozvane kolačiće pregledača i web-pratilice. Kolačići ne prouzrokuju štetu na Vašem računaru. To su male datoteke sa konfiguracionim postavkama koje nam pomažu da naše online usluge budu korisnički pristupačnije, efikasnije i sigurnije. Kolačići služe za uvođenje određenih korisničkih funkcija.

Naše online usluge obično koriste "kolačiće sesije" koje se automatski brišu kada je pretraživač zatvoren. Povremeno, naše online usluge takođe upotrebljavaju i "trajne kolačiće" koji ostaju na uređaju dok ne isteknu ili se ručno ne obrišu. Omogućavaju nam prepoznavanje Vašeg pretraživača prilikom Vaše sledeće posete. Pojedinosti o "kolačićima treće strane", tj. kolačićima pružaoca treće strane, kao što je Google Inc. potražite u pravilima o zaštiti privatnosti takvih pružaoca.

Možete prilagoditi Vaš pretraživač ili postavke privatnosti vaših mobilnih uređaja da Vas obaveste svaki put kada je kolačić poslat na Vaš uređaj kako biste mogli od slučaja do slučaja odlučiti hoćete li dopustiti kolačić. Takođe, možete onemogućiti prihvatanje kolačića, samo u određenim slučajevima ili zadato, ili aktivirati automatsko brisanje kopija svaki put kada zatvorite pretraživač. Međutim, trebali biste imati na umu da neke funkcije naših online usluga možda nisu potpuno dostupne ako deaktivirate kolačiće.

Dalje, koristimo i web-pratilice ("web-beacons"), koji se nazivaju i obeleživači stranica ("page tags"), kako bismo analizirali efikasnost naših web stranica ili Newslettera. Na primer, naši Newsletteri i HTML e-mailovi mogu sadržati web-pratilicu koji određuje da li je e-mail, ili internet link prenesen e-mailom, bio otvoren. Takve nam informacije pomažu da poboljšamo našu e-mail uslugu i da poboljšamo prilagođavanje našeg sadržaja potrebama korisnika. Brisanje poruke e-maila briše i web-pratilicu. Samo po sebi se podrazumeva da naši uobičajeni tekstualni e-mailovi ne sadrže web-pratilice.

2.4. Web analiza

U svrhu kontinuirane funkcionalne optimizacije i maksimalne korisničke pristupačnosti, neke od naših online usluga koriste usluge mrežne analize i dodatke društvenim mrežama navedene u nastavku. Podaci korišćeni u tu svrhu su isključivo ne-lični.

Google Analytics: Google Analytics Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway Mountain View, CA 94043, SAD, koristi tzv. kolačiće, tj. tekstualne datoteke arhivirane na Vašem računaru za analizu Vašeg korišćenja naših online usluga. Po pravilu, podaci o Vašem ponašanju kao korisnika, prikupljenih kolačićem, prenose se na Googleov server u SAD-u i arhiviraju se tamo. U slučaju aktiviranja anonimizacije IP-a u mrežnim uslugama, Google će skratiti vašu IP adresu u državama članicama Evropske unije i Evropskom Ekonomskom području. Samo u posebnim slučajevima, puna IP adresa će biti poslata na Google-ov server u SAD-u i tamo će se skratiti. U ime operatera mrežnih usluga, Google će upotrebiti te informacije kako bi procenio vašu upotrebu on-line usluga, sastavljao izveštaje o tim aktivnostima i pružio druge usluge za operatera web stranice vezane za korišćenje online usluga i aktivnosti na internetu. IP adresa koju Vaš pretraživač prenosi u okviru Google Analyticsa neće biti povezana s drugim podacima koje Google poseduje. Možete sprečiti arhiviranje kolačića odabirom odgovarajuće postavke u pretraživaču. Međutim, u ovom slučaju nećete biti u mogućnosti iskoristiti sve funkcije naših online usluga. Možete sprečiti prikupljanje podataka generisanih kolačićima i njihovu upotrebu od strane Google-a preuzimanjem i instaliranjem dodatka pretraživaču dostupnog na adresi (https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=rs). Detaljne informacije o uslovima korišćenja i pravilima o privatnosti potražite u delu

www.google.com/analytics/terms/gb.html ili https://www.google.com/policies/ /.

Facebook Plugini ("Dugme za deljenje"): Možete prepoznati dodatke društva Facebook Inc., 1 Hacker Way, Menlo Park, Kalifornija 94025, SAD, logotipom Facebooka ili "dugmetom za deljenje". Za pregled dodataka za Facebook, molimo Vas da kliknete na sledeći link: http://developers.facebook.com/docs/plugins/. Kada koristite naše online usluge, dodatak uspostavlja direktnu vezu između Vašeg pretraživača i Facebook servera. Dakle, Facebook je obavešten da koristite naše online usluge s vašom IP adresom. Kada kliknete na Facebook "Dugme za deljenje" dok ste prijavljeni na Facebook računu, možete stavljati vezu sadržaja naših online usluga na Vaš Facebook profil. Facebook tada može povezati upotrebu naših mrežnih usluga s Vašim korisničkim računom. Želimo istaknuti da mi, kao davaoci mrežnih usluga, nemamo nikakvo saznanje o sadržaju prenesenih podataka i njihovoj upotrebi od strane Facebooka. Dodatne informacije potražite u pravilima o zaštiti privatnosti Facebooka na adresi https://www.facebook.com/policy.php. Ako ne želite dopustiti Facebooku povezivanje korišćenja naših mrežnih usluga s Vašim Facebook korisničkim računom, odjavite se sa svog Facebook korisničkog računa.

Xing: Svaki put kada pristupite jednoj od naših online usluga koji koristi funkcije Xing mreže od XING AG, Dammtorstraße 29-32, 20354 Hamburg, Nemačka, uspostavljena je veza s Xing serverima. Koliko nam je poznato, ne arhiviraju se lični podaci. Xing lično ne arhivira IP adrese niti ocenjuje aktivnosti korisnika. Za dalje informacije pogledajte Xingovu politiku privatnosti na adresi https://www.xing.com/app/share?op=data_protection.

YouTube: YouTube-om upravlja Google, odnosno YouTube, LLC, 901 Cherry Ave., San Bruno, CA 94066, SAD. Kada upotrebljavate neku od naših mrežnih usluga opremljenih dodatkom YouTube, uspostavlja se veza sa serverima usluge YouTube i informacije o mrežnim uslugama koje upotrebljavate prenose se serverima usluge YouTube. Kada se prijavite na svoj račun usluge YouTube, dopuštate YouTubeu povezivanje mrežnih aktivnosti pregledavanja direktno sa Vašim ličnim profilom. To možete sprečiti tako da se odjavite s računa usluge YouTube. Više informacija o upotrebi korisničkih podataka YouTubea potražite u pravilima o privatnosti usluge YouTube na adresi https://www.google.com/intl/en/policies/privacy/.

Twitter: Twitter uslugu pruža Twitter Inc., 1355 Market Street, Suite 900, San Francisco, CA 94103, SAD. Kada koristite Twitter i funkciju "re-tweet", mrežne usluge koje upotrebljavate povezane su s Vašim Twitter računom i prenose se drugim korisnicima. U isto vreme, podaci se prenose na Twitter. Želimo istaknuti da mi, kao davaoci mrežnih usluga, nismo upućeni sadržaja prenosa podataka i njihove upotrebe od strane Twittera. Dodatne informacije potražite na Twitterovim pravilima o privatnosti na adresi http://twitter.com/privacy. Možete promeniti postavke privatnosti svog Twitter računa na: http://twitter.com/account/settings.

LinkedIn: Davaoc Linkedlin usluga je LinkedIn Corporation, 2029 Stierlin Court, Mountain View, CA 94043, SAD. Svaki put kada pristupite jednoj od naših online usluga koje sadrže funkcije LinkedIn, uspostavljena je veza s LinkedIn serverima. LinkedIn je obavešten da koristite naše online usluge s Vašom IP adresom. Kada kliknete na dugme "preporučiti" od LinkedIna, ako ste ulogovani na LinkedInu, Vaša upotreba naših online usluga može biti povezana s Vama i Vašim korisničkim računom. Želimo istaknuti da mi kao pružaoc naših online usluga nismo upućeni u sadržaj prenosa podataka i njihovog korišćenja od strane kompanije LinkedIn. Za dalje informacije, pogledajte LinkedInovu politiku privatnosti na: https://www.linkedin.com/legal/privacy-policy

Hotjar: Za poboljšanje korisničkog iskustva, neke od naših online usluga koriste softver Hotjar (http://www.hotjar.com, 3 Lyons Range, 20 ulica Bisazza, Sliema SLM 1640, Malta, Europa). Hotjar nam omogućava merenje i procenu korisničkih aktivnosti (pokrete miša, klikovi, visina kretanja pretraživača). U tu svrhu, Hotjar stavlja kolačiće na korisnikov uređaj i može arhivirati korisničke podatke, npr. informacije o pretraživaču, operativnom sistemu, vremenu provedenom na web stranici itd. Detalje o obradi podataka od strane Hotjara potražite na adresi www.hotjar.com/privacy.

Siteimprove: Siteimprove Analytics, usluga za mrežnu analizu od Siteimprove A/S (Sankt Annæ Plads 28, 1250 Copenhagen, Danska) koristi se kolačićima, tj. tekstualnim datotekama arhiviranim na Vašem računaru i analizira korišćenje naših online usluga. Informacije o korišćenju naših online usluga (uključujući i šifrovanu IP adresu korisnika) prikupljene putem kolačića prenose se na server Siteimprove u Danskoj i tamo se arhiviraju. Siteimprove koristi takve informacije za procenu korišćenja online usluga i za sastavljanje izveštaja. Siteimprove ne prenosi te informacije trećim licima. Siteimprove arhivira i obrađuje prikupljene podatke u skladu s nemačkim pravilima o zaštiti podataka. Korisnik može sprečiti instalaciju kolačića odabirom odgovarajućih postavki softvera pretraživača. U tom slučaju, sve funkcije mrežnih usluga ne mogu biti u celosti dostupne korisniku. Dodatne informacije potražite u pravilima o privatnosti usluge Siteimprove na: https://siteimprove.com/legal/privacy-policy/

3. Korišćenje ličnih podataka

U načelu, lične podatke koje ste pružili, obrađujemo i koristimo isključivo za određene svrhe. To uključuje:

 • Pružanje, poboljšanje i podrška naših online usluga: To uključuje analizu podataka, identifikaciju trendova korišćenja, kao i proračune i statistiku o korisničkim uzorcima.
 • Marketing: Vaši lični podaci koristiće se samo u marketinške svrhe, kao što su ankete, nagradne igre ili druge reklamne kampanje, ako ste se složili s takvim korišćenjem. U tom slučaju Vaši podaci će biti arhivirani u trajanju od 2 godine, osim ako je zbog drugih razloga pravno dopušteno arhiviranje u dužem trajanju. Vaš pristanak za korišćenje ličnih podataka u marketinške svrhe može se povući u bilo kom trenutku. Za pojedinosti pogledajte tačku 5.
 • Slanje Newslettera putem e-maila: Ako ispunite web obrazac za registraciju za naš Newsletter, podatke koje ste nam pružili, isključivo koristimo kako bismo proverili da li ste vlasnik navedene e-mail adrese i želite primati Newsletter, zatim da bismo sastavili popis e-mailova kojima ćemo slati Newsletter i da bismo analizirali korišćenje našeg Newslettera. U tom će slučaju Vaši podaci biti arhivirani u trajanju od [2 godine] nakon prestanka pretplate, osim ako je zbog drugih razloga pravno dopušteno arhiviranje u dužem trajanju. Vaše podatke ćemo koristiti za druge svrhe, samo ako ste se složili s takvim korišćenjem.
 • Naručivanje izveštaja ili drugih informativnih materijala: Ako naručujete izveštaje ili druge informativne materijale od nas, lični podaci koje ste pružili koristimo isključivo za obradu Vaše narudžbe i kasnije će biti arhivirani u najdužem trajanju od 1 godine nakon zadnje pošiljke. Za izvršenje narudžbi, možemo koristiti usluge trećih lica kojima dostavljamo Vaše podatke isključivo radi izvršavanja Vaše narudžbe. Za ostale svrhe koristimo samo lične podatke koje ste nam Vi pružili, ako ste nam dali svoj pristanak.
 • Korišćenje kontakt obrasca: Ako koristite kontakt obrazac za upite, informacije koje pružili u kontakt obrascu, uključujući Vaše kontakt podatke, koriste se za obradu zahteva i arhiviraju za kasniju upotrebu ako se pojavi potreba za dodatnim pitanjima. Ako je to potrebno za obradu Vašeg zahteva, možemo takođe preneti Vaše lične podatke drugim društvima u Wienerberger grupi (vidi tačku 4.) ili trećim stranama koje su uključene. Vaši lični podaci biće arhivirani za vreme trajanja obrade upita i u razdoblju od najduže 2 godine nakon završetka obrade, osim ako je zbog drugih razloga pravno dopušteno arhiviranje u dužem trajanju.
 • Zapošljavanje: Prijave za posao sadrže lične podatke (npr. Curriculum Vitae, kontakt podatke, itd.). Takve lične podatke možemo koristiti unutar Wienerberger grupe (vidi tačku 4.) kako bismo odlučili hoćemo li ponuditi kandidatu poziciju ili odgovoriti na pismo prijave. Osim u slučaju da se tome izričito suprotstavite, podatke arhiviramo u razdoblju od najduže tri godine nakon poslednjeg kontakta (osim ako je zbog drugih razloga pravno dopušteno arhiviranje u dužem trajanju) radi mogućeg kasnijeg razmatranja.
 • Izvršenje i sprovođenje ugovora: Za izvršenje dolaznih narudžbi (naročito narudžbi za materijale), koristimo usluge trećih strana kojima prenosimo Vaše podatke isključivo u svrhu izvršenja Vaše narudžbe. U vezi s takvim transakcijama, možete biti kontaktirani u okviru anketa o zadovoljstvu korisnika ili za potrebe istraživanja tržišta. Ako nas zamolite da ne koristimo Vaše podatke za daljnje kontakte, sigurno ćemo poštovati Vašu želju.
 • Zaštita prava i imovine: Ako imamo razloga verovati da su prava i vlasništvo Wienerberger doo Kanjiža, njegovih dobavljača i kupaca ili trećih osoba bili, ili bi mogli biti narušeni, možemo koristiti i prenositi Vaše lične podatke kako bismo zaštitili takva prava i / ili takvu imovinu. Dalje, pridržavamo pravo otkrivanja Vaših ličnih podataka, pod uslovom da takvo otkrivanje zahteva zakon ili po nalogu nadležnih tela, kako bismo zaštitili redovan postupak u skladu s postupkom navedenim na našoj /našim web stranicama, te kako bismo zaštitili gore navedena prava.
 • Čišćenje i konsolidacija podataka: S vremena na vreme, lični podaci koje ste pružili, mogu se proveriti ili konsolidovati s (i) podacima iz naših postojećih registara (online i offline), (ii) podacima preuzetih od zakonskih posrednika, ili (iii) podacima iz drugih izvora.

4. Prenos i otkrivanje Vaših ličnih podataka

U zavisnosti od vrste usluge koju ste zatražili (npr. povratni poziv, naručivanje, zahtev za uslugama, informacijama, itd.), Vaši se podaci mogu razmeniti s trećim stranama uključenim u izvršenje naloga (npr. poštanska društva, banke, itd.) ili s drugim društvima Wienerberger Grupe. Možda ćemo takođe morati otkriti lične podatke kako bismo udovoljili zakonskim zahtevima ili kako bismo izvršili određena prava i sporazume.

 • Prenos podataka trećim stranama: Za izvršavanje određenih narudžbi i za pružanje određenih usluga radimo u saradnji sa spoljnim pružaocima usluga (npr. agenti za prosleđivanje). Takvi pružaoci usluga ne mogu koristiti ili prenositi podatke prikupljene i obrađene od nas, za bilo koju drugu svrhu, osim za izvršenje naloga Wienerberger doo Kanjiža.
 • Korišćenje podataka unutar Grupe: Wienerberger doo Kanjiža je deo Wienerberger grupe, međunarodne grupe društava s prekograničnim internim operativnim procesima, strukturama i tehničkim sistemima. Možemo koristiti Vaše lične podatke unutar Wienerberger grupe i, ako je potrebno, prenositi ih na naše web stranice u drugim zemljama za svrhe navedene pod tačkom 3. i u skladu s ovim Pravilima o privatnosti. Naše smernice i postupci zaštite podataka širom Grupe osmišljeni su na takav način da se osigura jednako visok nivo zaštite podataka u svim državama u kojima radimo. Za potpuni popis društava naše Grupe, molimo kliknite https://www.wienerberger.com/contact ili https://www.wienerberger.com/the-company/company-sites .
 • Usklađenost sa zakonima i sličnim obavezama: Uradićemo prijenos Vaših ličnih podatka kako bismo: (i) izvršili zakonske obveze ili se uskladili sa zakonom, propisom, nalogom javnog tela ili obvezne mere, (ii) otkrili i sprečili bezbednosne pretnje, prevare ili druge zlonamerne aktivnosti, (iii) zaštitili prava i imovinu Wienerberger doo Kanjiža ili trećih strana i (iv) zaštitili prava i ličnu sigurnost naših zaposlenih i trećih lica.

5. Pravo na informaciju, pravo povlačenja i brisanja Vaših ličnih podataka

Imate pravo da pismenim putem tražite informacije o Vašim ličnim podacima koje smo arhivirali. Takođe, u vezi s korišćenjem Vaših ličnih podataka, imate pravo na ispravku, brisanje, suzbijanje ili ograničenje obrade, kao i pravo na podnošenje žalbe nadležnom organu za zaštitu podataka. Molimo Vas da usmerite takve zahteve, kao i sva druga pitanja na kontakt tačku navedenu u tački 7.

Ako ste se pretplatili na naš Newsletter, možete otkazati pretplatu klikom na "Odjava" ili klikom na link za otkazivanje u Newsletteru. Ako želite povući vašu saglasnost za arhiviranje ili upotrebu vaših podataka, naravno, možete nam poslati e-mail na adresu navedenu u tački 7.

Nadzor o doslednoj primeni odredaba ZAKONA u Srbiji je u nadležnosti Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao samostalnom državnom organu.

Sedište poverenika je u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 15, Tel: +381 11 3408900, Faks: +381 11 3343379, e-mail: office@poverenik.rs

6. Sigurnost podataka

Wienerberger doo Kanjiža koristi široku paletu mera sigurnosti podataka kako bi se osigurala poverljivost i integritet Vaših ličnih podataka. Međutim, s obzirom na prirodu Interneta, želimo Vam skrenuti pažnju na činjenicu da mogu postojati sigurnosni nedostaci u prenosu podataka putem Interneta (npr. komunikacija putem e-maila) i da potpuna zaštitu podataka od pristupa trećih lica nije moguća.

7. Kontakt

Za sva pitanja vezana za Pravila privatnosti ili obradu vaših podataka molimo kontaktirajte:

Wienerberger doo Kanjiža

Subotički put 57

24420 Kanjiža

office.rs@wienerberger.com