Wienerberger jobs
Wienerberger jobs

Wienerberger slavi 200 godina postojanja!

Sa  150 godina kotiranja na berzi, Wienerberger je jedna od najstarijih postojećih kompanija u sektoru proizvodnje građevinskog materijala u Evropi.

Kada je davne 1819. godine Wienerberger kupio fabriku opeke, teško je bilo poverovati da će dva veka kasnije, kompanija biti svetski lider sa više od 16.000 zaposlenih i oko 200 proizvodnih mesta u 30 zemalja.

Iste te godine Alois Miesbach kupio je prvu ciglarsku peć u Beču i na taj način utemeljio priču o uspehu Wienerbergera, koji 200 godina kasnije, i dalje korača ovim putem.

Ova godina je izuzetno važna za nas jer se možemo pohvaliti sa uspešnih 200 godina postojanja i 150 godina kotiranja na berzi.

U Beču je 1. marta 1869. organizovan novi upis akcija. Prema tom upisu, poznata kompanija Wienerberger Ziegelfabriks-und Bau-Gesellschaft, koja je prethodno bila u vlasništvu „barona uglja“ Heinricha Drasche-a, nalazi se na berzi pa se njenim akcijama može trgovati. Tada je kapital društva iznosio 7 miliona guldena, što je pkvirno 91 milion EUR.

Sa svojih 150 godina kotiranja na berzi, Wienerberger je jedna od najstarijih postojećih kompanija u sektoru građevinskog materijala u Evropi.

Ovu godinu posvećujemo godišnjici od osnivanja kompanije pa nas čini srećnim da možemo sa vama da podelimo još neke informacije iz našeg istorijata kao i uspehe koje smo postigli u prethodna dva veka.