Apartment Building in Koege, Facing Brick Hvid Marmor
Apartment Building in Koege, Facing Brick Hvid Marmor

Zidanje Porotherm COMFORT sistemom

Horizontalna hidroizolacija

Nakon izrade temelja i podne ploče, potrebno je postaviti horizontalnu hidroizolaciju u obliku ljepenke ili polimernog premaza kako bi se spriječila pojava vlage u zidovima. Time se sprječava skupocjeno naknadno saniranje vlažnih zidova.

Izravnavajući sloj morta

Nakon postavljanja hidroizolacije potrebno je označiti položaj i debljinu zidova prema projektu. Prije podizanja zida potrebno je izravnati podlogu. Površina se izravnava mortom koji se nanosi u debljini zida, a debljina podložnog morta treba biti oko 1,5 cm. Mort mora biti minimalno M5. Za izravnavajući sloj morta može se također koristiti predgotovljeni Porotherm toplinski mort TM50.

Priprema opeke

Prije početka zidanja potrebno je opeku dobro namočiti vodom, najbolje neposredno prije ugradnje dok je još na paleti. Polijevanjem se sprječava da opeka prerano upije vlagu iz morta. Upijanje vlage iz morta moglo bi oslabiti njegova vezivna svojstva. Upotreba morske ili nečiste vode za polijevanje opeke ili za pripremu morta nije dozvoljena.

Zidanje prvog reda

Na izravnavajući sloj morta stavljamo Porotherm S opeku. Opeke se slažu jedna do druge sistemom pero - utor. Prilikom postavljanja prvog reda opeke, nužno je paziti na pravilno postavljanje opeke upotrebom libele kako bi se izbjegle moguće pogreške.

Mort

Mort nanosimo na horizontalnu sljubnicu po cijeloj širini zidnog elementa sa žlicom za zidanje. Debljina
morta je između 8 - 12 mm. Prilikom zidanja mortni džep zapunjavamo mortom. Preporučamo korištenje Porotherm toplinskog morta jer se na taj način ostvaraju bolje toplinske karakteristike zidova do 25%.

Zidanje

Zidanje nastavljamo normalnim zidarskim vezom s minimalnim preklopom od 1/3 duljine zidnog elementa. Porotherm S opeka postavlja se jedna do druge i spaja se sistemom pero - utor. Tijekom zidanja ravnost površina kontrolira se zidarskom libelom.

 

 
àüp

Zatražite izračun potrebnog materijala

Izračunajte sav potreban materijal za Vaš objekat sa par klikova

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabave i cijena Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše voditelje prodajnih područja.

Tehnička podrška

U cilju optimalne podrške krajnjem kupcu, kao i izvođačima, arhitektima, te poslovnim partnerima osnivali smo tehničku službu.

Pretplata na Newsletter

Naš newsletter donosi najvažnije novosti i akcije iz Wienerberger svijeta. Jednostavno se registrirajte kako bi dobivali informacije na Vaš e-mail.

Saznajte više

IZO Profi opeka punjena kamenom vunom za obiteljske kuće

Najbolja toplinska zaštita s Porotherm IZO Profi brušenom opekom punjenom kamenom vunom.

Porotherm IZO Profi opeka za višekatne stambene i poslovne zgrade

Porotherm IZO Profi za više korisnog stambenog prostora.

Važni savjeti za gradnju s IZO Profi opekom

Informirajte se s važnim savjetima za gradnju s IZO Profi opekom.

Upute za gradnju s IZO Profi opekom

Informirajte se kako graditi s IZO Profi opekom.

Povezani artikli