construction site shooting how to built with porotherm w.i; Baustellenshooting Bauen mit W.i
construction site shooting how to built with porotherm w.i; Baustellenshooting Bauen mit W.i

Upute za gradnju s IZO Profi opekom

Bušenje

Pri bušenju Porotherm IZO Profi opeke primjenjuje se rotacijsko bušenje bez primjene udaraca (čekića). Osim toga, potrebno je koristiti dobro naoštreno svrdlo od tvrdog metala. Što više rebara (stijenki) opeke izbušite, to će se, sukladno odgovarajućoj dužini tiple, bolje rasporediti sile koje djeluju u ziđu.

Montaža prozora

Montaža prozora kod Porotherm IZO Profi opeke radi se pomoću vijaka za prozorske okvire sa samoureznim navojem. Treba pripaziti da vijci budu odgovarajuće duljine radi sigurnog pričvršćivanja prozora. Zahtijevana duljina vijaka izračunava se iz širine prozorskog okna na koju se dodaje 190 mm.

Slobodni prepust kod Porotherm 50, 44 i 38 IZO Profi

Slobodni prepust preko neobrađenog betonskog ruba (odnosno nosive opeke za vanjsko obzidavanje složene uz rub ploče) ograničen je na uobičajenih 12 cm. Postojeći elementi oplate ruba ploče, odnosno vanjski izolacijski elementi ne smiju se uzimati u obzir. Statički treba ispitati i dokazati planirane slobodne prepuste koji se inače određuju projektom.

Tehnika pričvršćivanja

Kod malih zahtjeva, kao na primjer montaže rubnih letvica, držača ručnika, kanala za kablove ili svjetiljke, dovoljno je samo sidrenje u prvom rebru opeke (vanjska stijenka) pomoću odgovarajuće plastične ovojnice - tiple (primjerice Fischer univerzalna tipla UX ili Fischer razuporna tipla SX).

Kod srednjih zahtjeva, kao što su montaže, odnosno ugradnje laganih zidnih ormara ili lakših fasadnih obloga, u pravilu se koriste plastične ovojnice (tiple) za okvire odgovarajuće dužine (na primjer Fischer Univerzalna tipla za okvire FUR) koje omogućuju sidrenje kroz nekoliko vanjskih i unutarnjih rebara (stijenki) opeke.

Kod većih zahtjeva, primjerice montaže tendi, nadstrešnica, WC-a ili većih i težih zidnih ormara za vješanje, koriste se injekcijska sidra odgovarajuće duljine (sidrena šipka + mrežasta sidrena čahura + injekcijski mort) za sigurno sidrenje kroz više rebara (stijenki) opeke. Eventualno, a ovisno o vrsti zahtijeva, potrebne sidrene spojeve za nosive konstrukcije trebaju projektirati i dimenzionirati inženjeri.

Izvedba prvog reda opekom s temeljnom pločom kod Porotherm 50, 44 i 38 IZO Prof

Za izradu priključka kod monolitnog ziđa (prvi, odnosno, prva dva reda na ploči podruma ili temeljnoj ploči) u pravilu se koristi opeka manje debljine zida, kako bi se lakše izvela vertikalna izolacija objekta kao i izolacija temelja u području prskanja vode. Kod Porotherm 50 IZO Profi opeke, kod prvog reda može se koristiti Porotherm 44 IZO Profi ili Porotherm 38 IZO Profi opeka. Kod prvog reda za Porotherm 44 IZO Profi opeku prikladna je opeka za temelj Porotherm 38 IZO Profi ili Porotherm 32 IZO Profi. Za izradu prvog reda kod opeke Porotherm 38 IZO Profi koristi se Porotherm 32 IZO Profi.

Potporna struktura stropa

Porotherm 50, 44 te 38 IZO Profi

Zahtijevana dubina potporne strukture stropa na zidu iznosi najmanje 20 cm. Kod stropova od opeke sami nosači se poliježu na najmanje 20 cm. Kako bi postigli jedinstvenu podlogu za žbukanje, vanjska opeka slaže se s vanjske strane stropne mreže. Između stropne mreže i vanjske opeke postavlja se odgovarajuća izolacija.

Porotherm 30, 25-38 i 20-40 IZO Profi

Zbog statičkih razloga, kao i zahtijeva u pogledu zvučne izolacije, kod gradnje objekata s Porotherm IZO Profi asortimanom stropna se mreža dovodi što je bliže moguće vanjskom rubu ziđa. Ako se koristi element oplate ruba stropa, odnosno izolacijski element mreže, maksimalna debljina tog elementa ograničena je na 5 cm kod Porotherm 32 IZO Profi te na 3 cm kod Porotherm 25-38 IZO Profi opeke. Kod Porotherm 20-40 IZO Profi opeke, ovi elementi se ne koriste; mreža stropa se betonira do vanjskog ruba ziđa.

Pozor


Pri korištenju stropa sastavljenog od elemenata s dodavanjem betona koji se lijeva na licu mjesta, dubina potpore polugotovog dijela na zidu u pravilu iznosi samo nekoliko centimetara. Zahtijevana dubina potpore gotovog stropa postiže se čvrstim povezivanjem polugotovog dijela s dodanom stropnom mrežom. Potrebno je obratiti pozornost na odgovarajuće stropne podupirače (rubne oplate).

Izvedba kutova

Porotherm 50 IZO Profi

Detalji izvođenja kuteva zidova od Porotherm 50 IZO Profi pomoću Porotherm 20-40 IZO Profi.

Porotherm 44 IZO Profi

Detalji izvođenja kuteva zidova od Porotherm 44 IZO Profi pomoću Porotherm 10 Profi.

Porotherm 32 IZO Prof

Detalji izvođenja kuteva zidova od Porotherm 32 IZO Profi pomoću Porotherm Profi Dryfix kuta 32.

Porotherm 38 IZO Prof

Izvedba kutova radi se spajanjem cijelih opeka; formatne opeke ili spojni elementi pri tome nisu potrebni.

Porotherm 25-38 i 20-40 IZO Prof

Formiranje kutova radi se spajanjem pomoću cijelih opeka; formatne opeke ili spojni elementi pri tome nisu potrebni.

Vanjska žbuka

Preporučeni sustav

  1. Kod ručne obrade Baumit Grundputz Leicht (lagane temeljne žbuke) potreban je Baumit špric (pokriva 100%).
  2. Baumit ThermoPutz obrađuje se samo ručno.
  3. Kod završnog premaza sa Baumit EdelPutz može se izbjeći nanošenje međusloja sa Baumit PutzSpachtel ili Baumit mortom za lijepljenje.
  4. Ove preporuke za žbukanje primjenjuju se i na obradu pomoću Porotherm Dryfix.extra ljepilom za brušenu opeku kao i za obradu s Porotherm tankoslojnim mortom.
 
àüp

Zatražite izračun potrebnog materijala

Izračunajte sav potreban materijal za Vaš objekat sa par klikova

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabave i cijena Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše voditelje prodajnih područja.

Tehnička podrška

U cilju optimalne podrške krajnjem kupcu, kao i izvođačima, arhitektima, te poslovnim partnerima osnivali smo tehničku službu.

Pretplata na Newsletter

Naš newsletter donosi najvažnije novosti i akcije iz Wienerberger svijeta. Jednostavno se registrirajte kako bi dobivali informacije na Vaš e-mail.

Saznajte više

IZO Profi opeka punjena kamenom vunom za obiteljske kuće

Najbolja toplinska zaštita s Porotherm IZO Profi brušenom opekom punjenom kamenom vunom.

Porotherm IZO Profi opeka za višekatne stambene i poslovne zgrade

Porotherm IZO Profi za više korisnog stambenog prostora.

Važni savjeti za gradnju s IZO Profi opekom

Informirajte se s važnim savjetima za gradnju s IZO Profi opekom.

Upute za gradnju s IZO Profi opekom

Informirajte se kako graditi s IZO Profi opekom.

Povezani artikli