Ugradnja Porotherm nadvoja

Opečni nadvoji Porotherm su predgotovljeni elementi koji se sastoje od opečnih kanalica, betona i prednapete armature. Izrađuju se u tri oblika i dimezije poprečnog presjeka, a predviđeni su za premoštenje svijetlih otvora od 0,75 do 3,25 m. Proizvode se u koracima po 0,25 m. U ugrađenom stanju djeluju kao spregnuti elementi koji se sastoje od nadvoja i dijela ziđa izvedenog iznad njih.

Nalijeganje


Porotherm prednapeti opečni nadvoj položiti na horizontalno poravnatu podlogu od morta. Duljina oslonca Porotherm nadvoja na zid s obje strane mora iznositi najmanje:

  • 12 cm za nadvoje 12,5x6,5 cm i 10x8,5 cm za sve raspone.


Za Porotherm nadvoj 6,5x23,8 cm (zub za roletu) nalijeganje ovisi o rasponu otvora i vrijede sljedeća pravila:

  • 12 cm za nadvoje dužine do 175 cm,
  • 20 cm za nadvoje dužine od 200 do 225 cm,
  • 25 cm za nadvoje dužine od 300 do 325 cm.  

Ugradnja

Prije zidnja potrebno je gornju površinu Porotherm nadvoja i zidnih elemenata dobro namočiti vodom radi postizanja bolje prionjivosti između nadvoja, morta i opeke. Za tlačni pojas iznad Porotherm nadvoja, preporučamo upotrijebiti Porotherm opeku odrezanu na mjeru pilom za rezanje opeke.

Podupiranje

Nadvoji se podupiru na polovini raspona za svijetle otvore do 2 m, odnosno u trećinama raspona za svijetle otvore do 3 m.

Vertikalni serklaži


Na osnovi projekta građevinskih konstrukcija izrade se vertikalne serklaže za dovoljnu potresnu otpornost. Vertikalni se serklaži armiraju minimalnom armaturom 4O10 mm, spone O6/25 cm, uz preklop vertikalne armature u stupu minimalno 80 cm za sljedeći kat.

Kako bi se izbjegla pojava toplinskog mosta potrebno je element za vertikalni serklaž dodatno izolirati. U tu svrhu može se s vanjske strane kutnog elementa postaviti lagani mort ili izolacijski materijali kao što su kamena vuna ili stiropor. Jedno od rješenja je staviti toplinsku izolaciju uz element za vertikalni serklaž, a s vanjske strane obzidati opekom, na primjer Porotherm 8. Najbolje je koristiti gotova rješenja za sanaciju toplinskog mosta u području vertikalnog serklaža (kao npr. Dryfix kut

 
àüp

Zatražite izračun potrebnog materijala

Izračunajte sav potreban materijal za Vaš objekat sa par klikova

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabave i cijena Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše voditelje prodajnih područja.

Tehnička podrška

U cilju optimalne podrške krajnjem kupcu, kao i izvođačima, arhitektima, te poslovnim partnerima osnivali smo tehničku službu.

Pretplata na Newsletter

Naš newsletter donosi najvažnije novosti i akcije iz Wienerberger svijeta. Jednostavno se registrirajte kako bi dobivali informacije na Vaš e-mail.

Saznajte više

IZO Profi opeka punjena kamenom vunom za obiteljske kuće

Najbolja toplinska zaštita s Porotherm IZO Profi brušenom opekom punjenom kamenom vunom.

Porotherm IZO Profi opeka za višekatne stambene i poslovne zgrade

Porotherm IZO Profi za više korisnog stambenog prostora.

Važni savjeti za gradnju s IZO Profi opekom

Informirajte se s važnim savjetima za gradnju s IZO Profi opekom.

Upute za gradnju s IZO Profi opekom

Informirajte se kako graditi s IZO Profi opekom.

Povezani artikli